Hükümet asker göndermek için prensip kararı aldı

Güncelleme Tarihi:

Hükümet asker göndermek için prensip kararı aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2006 16:00

Adalet Bakanı Çiçek Lübnan'a asker gönderme konusunda Bakanlar Kurulu'nun prensip kararı aldığını açıkladı. Karar almak için Meclis'in bu hafta ya da 19 Eylül'de toplanabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’ndan Lübnan’a asker gönderme kararı çıktı. Bakanlar Kurulu toplantısının sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Ortadoğu krizi ortaya çıktığı günden bu yana Türkiye’nin bu bölgede barışın, huzurun sağlanması ve bu yönde zorunlu gelişmelerin temini bakımından ciddi çabalar gösterdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Lübnan, İsrail, Filistin ve geçtiğimiz günlerde de Suriye’ye yaptığı temasları hatırlatan Çiçek, Başbakan Erdoğan’ından bu konuya ilişkin doğrudan ya da telefonla konuyla ilgili görüşmeler yaptığını vurguladı.

LÜBNAN’A ASKER GÖNDERME KARARI

Çiçek, BM aldığı 1701 sayılı kararının Bakanlar Kurulu’nda çok yönlü olarak değerlendirildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Ülkemizin çıkarları ön planda tutularak, milli menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa konu hassasiyet ve titizlik içerisinde ele alınmıştır. 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde ülke olarak BM Görev Gücü’ne katılmaya karar vermiştir. Bunun ayrıntıları vardır. Dışişleri, Genelkurmay Başkanlığı ve devletin ilgili birimleri genel gelişmeleri dikkate alarak çalışma yapıyordu. Yarın öğlenden sonra dar çerçevede bir toplantı yapılacak. Birkaç gün içerisinde de asker gönderme konusunda TBMM’yi toplantıya çağıracak.”

Haberin Devamı

Çiçek, geçmişte alınan karar çerçevesinde insani amaçlarla; havalimanları ve hava sahalarının kullanılmasının mümkün olduğunu belirterek, bunu teyit etmek amacıyla bir kararın Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını bildirdi.

“KALE ARKASINDAN SEYİRCİ GİBİ İZLEMEK OLMAZ”

Çiçek, Lübnan’a asker gönderilmesi konusu değerlendirilirken, en çok hassasiyet gösterilen konunun Türkiye’nin menfaati olduğuna dikkat çekerek, bu konunun tartışma konusu olacağını, bazı çevrelerde iç politika malzemesi olarak değerlendirilebileceğini bildiklerini söyledi. Birçok ülke, Ortadoğu ile bu kadar yakinen ilgilenirken, bir kısım adımlar atarken, 1701 sayılı kararın hayata geçirilmesi noktasında kararlar alırken, çaba sarf derken, bir bölge ülkesi olarak Türkiye’nin “kale arkasından maç seyreder” gibi seyirci kalmasının kesinlikle söz konusu olamayacağını ifade eden Çiçek, “Türkiye bu noktada aktif bir rol oynamıştır. Bundan sonra da üzerine düşeni yapacaktır. Bunun yasal, anayasal çerçevesi neyse bunu bu süre içerisinde yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çiçek, olayın tüm taraflarının Türk askerinin görev alması için talepte bulunduğunu belirterek bu etkenin de gözönünde bulundurulduğunu vurguladı.

Türk askerinin bölgeye sadece barışı korumak için gideceğini belirten Çiçek, "Hizbullah'ı silahsızlandırmak gibi bir sorumluluğu olmayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in asker göndermeye karşı çıkması konusunda kendisine katılmadıklarını belirten Çiçek "Ama fikrine saygı duyuyoruz" diye konuştu. Çiçek ayrıca, muhalefetten gelen açıklamaların Türkiye'nin büyüklüğüne yakışmayan ifadeler olduğunu kaydetti.

Çiçek, TBMM'nin bu kararı görüşmek üzere gelecek hafta ya da 19 Eylül'de toplanabileceğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!