HSYK yasası için 3 mektup

Güncelleme Tarihi:

HSYK yasası için 3 mektup
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:46

GEÇEN hafta Strasbourg’da AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, bu süreçte muhatabına 3 mektup gönderip yargıyla ilgili yasa tasarısı konusunda endişelerini aktardı.

Haberin Devamı

-14 Ocak tarihli ilk mektupta Füle, TBMM komisyonundaki görüşmeler sırasında tasarı üzerinde yapılan değişikliklerden kendilerinin haberdar edilmemesinden şikâyet etti. Buna karşın tasarının ilk hâli üzerine yaptıkları değerlendirmeyi paylaşmak istediğini vurgulayan Füle, “Mevcut tasarıya göre Adalet Bakanı’nın HSYK’yı fiilen kontrol edeceğini” belirtti. Füle “Bu durum Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile kuvvetler ayrılığı üzerine ciddi endişeler doğurmuştur” dedi.

-Füle, 20 Ocak tarihli 2. mektubunda “Tasarıdaki değişikliklerle doğru yönde bazı adımlar atılmış olsa da önceki mektubumda belirttiğim endişelerin önemli bir kısmı sürüyor” dedi. ‘Önemli yetkilerin’ HSYK’dan alınıp Bakan’a devredilmesinin Kopenhag Kriterleri’ne aykırı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

-22 Ocak tarihli mektupta da Füle, yeni tasarıya göre Adalet Bakanlığı’nın sadece HSYK’yı değil, Türkiye Adalet Akademisi’ni de kontrol edeceğini belirterek AB kriterlerine göre bu kurumun hükümetten bağımsız olması gerektiğine vurgu yaptı. AB’nin tüm üye ülkeler için bu pozisyona sahip olduğu ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!