Hortumcumuzu geri istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Hortumcumuzu geri istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Yolsuzlukla suçlanan hapisteki eski Filipinler Devlet Başkanı Joseph Estrada'nın serbest bırakılmasını ve göreve iadesini isteyen binlerce taraftarı başkanlık sarayını işgal etmeye kalkınca çatışma çıktı. 4 kişi öldü, 138 kişi yaralandı. Ordunun desteklediği Devlet Başkanı Gloria Arroya, başkentte sıkıyönetim ilan etti.

Filipinler'de rüşvet almakla suçlanan cezaevindeki eski devlet başkanı Joseph Estrada'nın serbest bırakılmasını isteyen binlerce yandaşının saraya yürümesi sonucu çıkan olaylarda, ikisi polis en az 4 kişi öldü, 138 kişi yaralandı, 104 kişi tutuklandı. Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo, sıkıyönetimden önceki adım olan ‘‘isyan durumu’’ ilan etti gerekirse güç kullanacaklarını bildirdi.

Arroyo, televizyonda yaptığı açıklamada, 10 bin ila 20 bin Estrada yandaşıyla polis arasıda çıkan çatışmada 2 polisin öldüğünü, olaylarda dükkanlar ve evlerin yağmalandığını söyledi.

Görgü tanıkları da, Estrada yandaşlarının, başkent Manila'nın merkezindeki kutsal bir mezarı ziyaret ettikten sonra Malacanang adlı saraya doğru yürüyüşe geçtiklerini, çatışmalarda en az 2 göstericinin vurularak öldürüldüğünü kaydettiler.

Arroyo, can ve mal kaybına yol açan olaylardan, kendini yerinden etmek için protesto gösterilerini kullanan siyasi rakiplerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Filipinler anayasasına göre, ‘‘isyan hali’’ ilanı devlet başkanının düzeni korumak için atacağı üç adımın ilkini oluşturuyor. İkinci adım tutuklanan kişilerin yargı önüne çıkarılması süresini uzatırken, üçüncü adım sıkıyönetim ilan edilmesi. İsyan hali, hükümete, kişileri haklarında tutuklama kararı çıkarmadan tutuklamasının yolunu açarken, isyana teşvikle suçlanan kimseler 2 ila 12 yıl hapse mahkum ediliyorlar.

Estrada ise, önceki gece başkanlık sarayına saldıran destekçilerine, şiddetten uzak durmaları çağrısında bulundu. Estrada, partisi tarafından yayımlanan açıklamasında, ‘‘Haklarımızı daha fazla çiğnemesi için rejimin eline koz vermemeliyiz’’ dedi. Eski devlet başkanı, hükümetin iktidarda kalmayı garanti etmek için sıkıyönetim ilan etmesine ve halka daha fazla zarar vermesine bahane olmamak gerektiğini de ifade etti.

Yerel televizyonda yayınlanan haberde, Estrada ve oğlu Jose Ejercito'nun can güvenliği nedeniyle iki helikopterle Manila dışında bulunan bir cezaevine nakledildiği belirtildi.

MUHALİFLERE TUTUKLAMA

Bu arada yurt dışına çıkışı yasaklanmış bulunan muhalefet lideri Juan Ponce Enrile, darbe girişimine katıldığı suçlamasıyla tutuklandı. Polis sözcüsü, Aşırı sağcı askeri çevrelerle ilişki içinde olduğu öne sürülen eski savunma bakanı Enrile'nin, başkent Manila'da tutuklandığını açıkladı.

Başsavcı Jovencito Zuno, hükümetin, Estrada yandaşı senatörler Miriam Defensor Santiagio ve Gregorio Honasan ile Estrada yönetiminde polis şefi olan Panfilo Lacson'u da tutuklamayı planladığını söyledi. Zuno, tutuklanacak kişiler listesinin hazır olduğunu da belirtti.

Hiç korkmadım

ABD Eski Başkanı Bill Clinton'ın sınıf arkadaşı ve yakın dostu, 1.48'lik Filipinler lideri Gloria Macapagal Arroyo, ‘‘İsyanı bastıran orduya teşekkür ederken endişeli görünüyordunuz’’ yorumları karşısında sırıtarak, ‘‘Hayır, endişeli değildim. Makyaj yapmamıştım’’ yanıtını verdi.

5 soruda isyan

Joseph Estrada kimdir?

Joseph Estrada eski bir film yıldızı. Üç yıla yakın devlet başkanlığı görevi yapan Estrada, geçen Ocak ayında yolsuzluk iddiaları yüzünden koltuğunu kaybetti ve hapse konuldu.

Estrada neyle suçlanıyor?

Her şey Vali Luis Singson'ın 9 Ekim'de, eski dostu Estrada'ya yasa dışı kumar ve sigara kaçakçılığı gibi sektörlerden alınan rüşvetlerden 10,5 milyon dolar pay verdiğini açıklamasıyla patlak verdi. Bunun üzerine açılan azil davası sonucunda Estrada, görevdeki 31 ay boyunca 82 milyon dolar para hortumlamakla suçlandı. 4 Nisan'da sonuçlanan bu davanın ardından Estrada 16 Nisan'da tutuklandı.

Öngörülen ceza ne?

Filipinler yasalarına göre Estrada'ya yöneltilen suçlamaların cezası idam. Estrada'ya daha hafif bir ceza verilebileceği söyleniyor.

Halk niye destekliyor?

Halk Estrada'nın ne kadar çalıp çırptığına aldırmadan onu el üstünde tutuyor. Çünkü eski başkan, yoksul mahallelere kamyon kamyon gönderdiği yiyecek yardımları sayesinde ‘‘Robin Hood’’ olarak tanınıyor. Halk, Devlet Başkanı Arroyo'ya, göreve gelir gelmez askerlere yaptığı zam yüzünden kızıyor.

Ordunun tavrı nedir?

Ordu, olayların başından beri alarmda. Genelkurmay Başkanı Diomedio Villanueva, subayların Estrada tarafına geçtikleri yolundaki haberleri yalanladı ve Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo'ya yüzde yüz bağlı olduklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!