Hıristiyanları da vurdular

Güncelleme Tarihi:

Hıristiyanları da vurdular
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2006 00:00

Hizbullah ve İsrail’in önceki gün savurduğu karşılıklı tehditlerin ardından dün sabah saatlerinden itibaren Lübnan’daki savaş şiddetlendi. Savaşın 24’üncü gününde, Birleşmiş Milletler ufkunda hiçbir diplomatik çözüm belirtisi görünmezken, Hizbullah İsrail’e daha fazla miktarda roket yardırdı, İsrail de hava operasyonunu Lübnan’ın kuzeyine doğru taşıdı.

İsrail’in kuzeyine yarım saat içinde 45 füze düştü. İsrail’in Beyrut-Şam karayolundaki dört köprüyü vurmasıyla birlikte bu iki merkez arasında uzanan otoyoldaki fiziksel bağlantı kesilirken, yardım faaliyetleri de felç oldu. Yardımlar için bir tek dağlık kesimlerdeki yollar kaldı. Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, İsrail’in Lübnan’ı taleplerini kabul etmeye zorlamak için halk üzerinde "açlık savaşı" yaptığını söyledi. Lahud yaptığı açıklamada, "Düşman İsrail’in köprüleri ve yolları bombalamasının amacı, Lübnanlılara uygulanan ablukayı artırmak, halk arasındaki iletişimi kesmek ve halkı açlığa mahkum etmek" dedi.

Hizbullah lideri Nasrallah önceki gece TV’deki konuşmasında, Beyrut merkezinin vurulması halinde, Tel Aviv’e füze yağdıracakları tehdidinde bulunmuştu. Hemen akabinde İsrail bombardımanı Beyrut’un kuzeyine taşıdı. 12 Temmuz’dan bu yana, Hizbullah’ın yuvalandığı Beyrut’un güneyindeki Şii mahallelerini vuran İsrail uçakları dün Beyrut’un kuzeyini bombaladılar. Beyrut’un kuzeyinde Hıristiyan bölgesindeki Cuniye, ilk kez bu sabah İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu.
/images/100/0x0/55eb2183f018fbb8f8ad2e6a

İsrail uçaklarının Lübnan’ın Suriye sınırında yaptığı saldırıda ilk belirlemelere göre 27 tarım işçisi öldü. Güvenlik kaynakları, Kaa köyü yakınında bir çiftlikte sebze yüklenen kamyonların bombalandığını söylediler. Hizbullah’ın bulunduğu sanılan mevzilere bazen dakikada 15 top mermisi atıldı. Lübnan’ın güneyindeki iki köyde en az 57 kişinin, yıkılan evlerin enkazında kaldığı bildirildi. Öte yandan İsrail Lübnan’ın güneyinde 6-7 km’lik bir alanı kontrol altına alıp güvenlik kuşağı oluşturmak için 20 köyde operasyon yapıyor.

Hizbullah ise bugüne kadar İsrail’in en iç noktasına düşen füzeleri Hadera’ya gönderdi. Lübnan sınırının 75 km güneyindeki Hadera’da ölen yok. İsrail ordusu, Hizbullah’ın dün İsrail’in kuzeyine attığı füzelerin hedef şaşırarak Suriye topraklarına düştüğünü açıkladı.

Hava operasyonu

İsrail dün Lübnan’daki dört köprüyü uçurdu ve başkent Beyrut’un kuzeydeki Hıristiyan kesimini ilk kez vurdu. 27 ölü var. Beyrut-Şam karayolundaki köprülerin vurulmasıyla yardım faaliyetleri felç oldu.

Kara operasyonu

İsrail birlikleri, Hizbullah’ı kuzeye doğru püskürtüp 6-7 km’lik bir alanda kontrolü ele geçirmek için Lübnan’ın güneyindeki 20 köyde operasyon yapıyor. Şiddetli çarpışmalarda 5 İsrail askeri öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!