Hillary: Kurultaya kadar devam

Güncelleme Tarihi:

Hillary: Kurultaya kadar devam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 00:00

ABD basını her gün Demokrat Parti’de başkan adaylığı için yarışan Hillary Clinton’ın sonunun geldiğini yazıyor. Televizyonlar daha az yer veriyor.

Clinton kampanyası için hediyelik eşya üreten şirketler bile, "2016 Chelsea" yazan esprili rozetler üretmeye başladı. Hillary ise ağustos ayındaki kurultaya kadar yarışa devam etmeye kararlı.

DEMOKRAT Parti başkan aday adayı olan, ancak gözlemcilere göre rakibi Barack Obama karşısında şansı kalmayan Hillary Clinton, adaylık kavgasını kurultaya kadar götüreceğinin işaretini verdi.

Hillary, ısrarla, Florida ve Michigan parti delegelerinin kurultayda yer alması gerektiğini savunmaya başladı. Bu iki eyaletin parti örgütleri genel merkez kararlarına uymayarak önseçim tarihlerini değiştirmişlerdi. Genel Merkez, bu iki eyaleti cezalandırmak için delegelerinin kurultayda temsil edilmeyeceğine karar verdi. Bu iki eyalet, parti kararına rağmen önseçime gitti. Erken yapılan önseçimlere sadece Hillary katıldı, Obama’nın adı bile oy pusulalarında yer almadı. Sonuçta iki eyaleti de kazanan Hillary Clinton, partiye bu sonuçların sayılması için baskı yapıyor. Ay sonunda parti merkezinin bu konuda nihai kararını vermesi bekleniyor.

Florida’da seçmene hitap eden Hillary Clinton, "Oylarınız sayılmadığında ve daha az oy alan kazandığında neler olduğunu kötü bir şekilde tecrübe ettiniz. Florida 2000 seçimlerinin verdiği ders, kristal gibi berraktır: oylar sayılmadığında, halkın iradesi gerçekleşmez, demokrasi zarar görür" dedi. 2000 seçimlerinde Florida’da Demokrat Partili Al Gore ile Cumhuriyet Partili George W.Bush, çok yakın oy almıştı. Oy pusulalarındaki problem yüzünden oylar yeniden sayılmış, ancak itirazlar bitmemişti. Sonuçta yargı, oy sayımının sonsuza kadar süremeyeceğine karar vermiş ve Bush, başkan olmuştu.

Barack Obama, halen Clinton’a 200 delege ile fark atmış durumda. Önseçimler 3 Haziran’da sona erecek. Gözlemciler, Clinton’ın bu savaşı kurultaya götürmesinin, partiye zarar vereceği görüşünü belirtiyorlar.

Hillary için üzülüyorum

ÜNLÜ aktör ve yönetmen Clint Eastwood, ’yarıştan çekil’ baskılarına maruz kalan Senatör Hillary Clinton için üzüldüğünü söyledi. Eastwood, "Clinton’ı hayranlıkla ve üzüntüyle izliyorum. ’Niye bu insanlar, yarışı bırakmasını istiyor? Yarışta kalarak gücünü gösteriyor. Kendinizi onun yerine koyun. Binlerce konuşma yapmışsınız, milyonlarca el sıkmışsınız, uğraşmışsınız. Sonra birileri geliyor ve ’Niye vazgeçmiyorsun’ diye soruyor?" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!