Hikmet Abi Kabil'de

Güncelleme Tarihi:

Hikmet Abi Kabilde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2004 01:31

NATO'nun Afganistan' daki en üst düzey sivil yetkilisi olarak atanan Hikmet Çetin dün görevine başlamak üzere Kabil'e gitti.

NATO'nun Afganistan'daki en üst düzey sivil yetkilisi olarak atanan eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin dün görevine başlamak üzere başkent Kabil'e gitti.

NATO'nun Afganistan Kıdemli Sivil Temsilciliği görevine getirilen Hikmet Çetin, Kabil'e gitti.

Çetin, Etimesgut'taki askeri havaalanından Türk Hava Kuvvetleri'ne ait özel uçakla hareketinden önce yaptığı açıklamada, bu görevin çok güç ve karmaşık bir görev olduğunun bilinci içinde Afganistan'a gittiğini belirterek,‘‘Çalışma arkadaşlarımla birlikte elimden geleni yapacağım’’ dedi. Çetin, görevi süresince aslında Türkiye'nin başarılı olma sorumluluğunu omuzlarında taşıdığını da söyleyerek, ‘‘Türkiye'yi her zaman düşünerek orada olacağız. Çünkü bizim başarımız Türkiye'nin başarısı olacaktır. O bakımdan orada görevimizi başarırsak, kendimiz için değil, ama Türkiye adına çok büyük sevinç duyacağız’’ diye konuştu.

Çetin, Türkiye ile Afganistan arasındaki özel ilişkilerin görevini kolaylaştıracağının da farkında olduğunu belirterek, görevi süresince, barış ve istikrara ihtiyaç duyan Afganistan'da yeni siyasi yapılanma ve geniş tabanlı demokratik bir hükümet yapısının oluşturulmasına yardımcı olacaklarını kaydetti. Sivil danışmanları Süleyman Gökçe ve Faruk Kaymakçı ile Afganistan'a giden Çetin'i, askeri havaalanında kardeşi Şevket Çetin ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Tuygan uğurladı.

GÖREV TANIMI

ABD Başkanı George W.Bush'un da onayıyla Afganistan'a Kıdemli Sivil Temsilci olan Hikmet Çetin'in görev tanımı şöyle:

NATO'nun Afganistan'da siyasi-askeri hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak. Afgan Geçiş Yönetimi üst düzey yetkilileriyle temasta bulunmak. UNAMA ve AB gibi Afganistan'da faaliyet gösteren diğer kuruluşların yöneticileriyle koordinasyonda bulunmak. NATO politikalarına uyumlu olarak Afganistan'a komşu ülkelerle temaslarda bulunmak. Afganistan'daki sivil toplum kuruluşları ve siyasetçileri ile uluslararası sivil toplum örgütleri temsilcileriyle temas kurmak. Kabil'de ittifakın siyasi liderliğini resmen ve açıkça temsil etmek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!