Her şeyi kaybedeceksiniz

Güncelleme Tarihi:

Her şeyi kaybedeceksiniz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2019 08:30

Venezuela’da iktidar ve muhalefet kavgası sürerken, ABD Başkanı Trump, bu ülkenin askeri komuta kademesini benzeri görülmemiş bir şekilde uyardı. Trump, “Maduro’yu desteklerseniz her şeyi kaybedeceksiniz” dedi. Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise Trump’ı Nazilere benzetti.

Haberin Devamı

PETROL zengini Venezuela’da siyasi gerilim sürerken, ABD Başkanı Donald Trump doğrudan Venezuela Genelkurmayı’nı hedef alan sert açıklamalar yaptı. ABD Başkanı Trump önceki gün Florida eyaletinde yaşayan Venezuelalı Amerikalılarla bir araya geldi. Burada Venezuela ordusunun komuta kademesine seslenen Trump, “Kendi geleceklerini, hayatlarını ve Venezuela’nın geleceğini, Küba ordusu tarafından kontrol edilen ve korunan bir adam için riske atıyorlar. Eğer Maduro’yu desteklemeyi seçerseniz artık güvenli bir sığınak veya kolay bir çıkış bulamayacaksınız. Her şeyi kaybedeceksiniz” dedi. Trump, komuta kademesinin kendisini ‘geçici başkan’ ilan eden Juan Guaido’nun af talebini kabul edip, insani yardımın girişine de izin vermesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

‘SAYILI GÜNLER’

Venezuela için barışçıl bir güç devri istediklerini söyleyen Trump, bununla birlikte tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade etti. “Juan Guaido’nun ve Venezuela halkının yanındayız. Artık sadece Venezuela’da değil, Nikaragua ve Küba’da da sosyalizmin ve komünizmin sayılı günleri kaldı” diyen Başkan Donald Trump, konuşmasında birçok kez “ABD’nin asla komünist bir ülke haline gelmeyeceğini” söyledi. “Venezuela’da ve batı yarımküre boyunca sosyalizm ölüyor, özgürlük, refah ve demokrasi yeniden doğuyor” diyen Trump, Venezuela dışında Nikaragua ve Küba’da da “özgürlük ve demokrasi yolunun güçlendiğini” iddia etti.

MADURO’DAN YANIT

Trump’ın bu sözlerine Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yanıtı sert oldu. ABD Başkanı’nın, “Sosyalizm, Venezuela’yı tamamen harabeye çevirdi” şeklindeki sözlerini hatırlatan Maduro, “Trump Miami’de, sosyalizmimizi sorgulayan eski bir söylemle ideolojileri yasaklamak ve Beyaz Saray’ın ırkçı düşüncesini zorla kabul ettirmek için neredeyse Nazi tarzında bir konuşma yaptı” dedi. Orduyu uyaran Trump’a tepki gösteren Maduro, “Silahlı kuvvetlerin komutanı kim, Miami’den Donald Trump mı? Ülkenin (Venezuela) sahibi olduklarını sanıyorlar” diye konuştu. Maduro, “Trump’ın Venezuela’da sevdiği şey nedir? Petrol, koltan, elmas? İnsani yardım bir şov. Bizim 30 milyar dolarımızı (159 milyar TL) çalıp 20 milyon dolarlık (106 milyon TL) çürümüş gıda teklif ediyorlar” değerlendirmesini yaptı. 

Haberin Devamı

Muhalif lider Juan Guaido, 23 Şubat’ta Amerikan insani yardımını Venezuela’ya kara ve denizden sokmayı deneyeceklerini söylemişti. Yardım taşıyan ABD askeri nakliye uçakları kısa süre önce Kolombiya’ya inmişti.

HAFTA SONU SINIRDA KONSER GERİLİMİ

Venezuela’da muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ile Devlet Başkanı Maduro arasındaki güç mücadelesi haftasonu Kolombiya sınırında karşılıklı konserler düzenleme kararıyla yeni bir boyut kazandı. Muhalefet, sınırın Kolombiya tarafındaki Cucuta kentinde cumartesi ve pazar konser tertip edecek. Konseri Virgin Group’un kurucusu İngiliz işadamı Richard Branson finanse edecek. Branson, Venezuela ordusunun vatandaşların konser için bölgeye ulaşmalarına izin vermelerini ümit ettiğini söyledi. Venezuela Enformasyon Bakanı da hükümetin aynı günler sınırın Venezuela tarafında konser tertipleyeceğini kaydetti.

Her şeyi kaybedeceksiniz

Haberin Devamı

16 ABD EYALETİNDEN TRUMP’A ‘DUVAR’ İSYANI

ABD’de 16 eyalet, Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına örülecek duvarı finanse etmek için ilan ettiği “ulusal acil durumun” kaldırılması amacıyla mahkemeye başvurdu. California eyaleti Başsavcısı Xavier Becerra, 16 eyalet adına, Trump’ın ülkenin güneyinde Meksika sınırına örülmesini istediği duvarı finanse etmek için ilan ettiği ulusal acil durumun kaldırılması amacıyla dava açtı. Becerra, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, “Başkan’ın anayasayı ve güçler ayrımını ihlali ile Kongre’nin Amerikan halkı ve eyaletlere tahsis ettiği parayı çalmasını durduracağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!