Her beyinde bir dahilik merkezi var

Güncelleme Tarihi:

Her beyinde bir dahilik merkezi var
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2001 00:00


Haberin Devamı

Amerikalı bilimadamları beyinde artistik dehayı harekete geçiren bir bölge belirlediler. Rainman filminde Dustin Hoffman'ın canlandırdığı gibi otistik insanlar bu bölgeyi kullanarak, üstün yetenekler sergiliyor. Gelecekte sıradan insanların da bu tür dehaları ortaya çıkabilecek.

BİLİMADAMLARI, otustiklerin beyninin niye farklı işlediğini deşifre ettiler. Otistiklerde beynin bir bölümü çalışmazken, diğer bölümünde kilitler açılıyor, çok haneli rakamları akılda tutmak, gördüğünün aynısı çizmek gibi üstün yetenekler ortaya çıkıyor. Bilimadamları gelecekte bu kilidin açılıp kapatılarak, sıradan insanların makina gibi hesap yapabileceğini, harika müzik aleti çalabileceğini iddia ediyor.

Bu ilginç buluş, otistik ve erken bunama rahatsızlıkları bulunan insanların neden bazı yeteneklerinin olağanüstü geliştiği araştırılırken gerçekleştirildi.

California Üniversitesi uzmanlarından Dr Bruce Miller, bazı hastalarının olağanüstü artistik yetenekler geliştirdiğini gözlemlediğinde, bunun nedenini bulmak için, bu hastaların beyinlerini scannerde incelemeye başladı. İnceleme sonucunda Dr Miller, bu hastalarının beyinlerinin ön kısmında bulunan sol ‘arterial temporal’ lobunun fonksiyonlarında sorun bulunduğunu ve iyi çalışmadıklarını fark etti.

Dr Miller, bazı dahilerin de aynı rahatsızlıkları çektiğini buldu. Bu buluşlarından yola çıkan Dr Miller, hastalarının dehalarının bu rahatsızlıktan kaynaklandığını kesin biçimde ortaya koymuş oldu.

Dr Miller ile aynı araştırmayı yürüten Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görevli Prof Allan Snyder, daha da ileri giderek, yıllar sonra, sıradan insanların da dehalarının ortaya çıkarılabileceğini savunuyor.

Prof. Snyder, ‘bu gelişim, beyine rağmen gerçekleşmiyor. Beyinin bir bölümü çalışmayınca, basit bir deyişle diğer bölgelerdeki kilitler açılıyor ve daha iyi çalışmaya başlıyor. İşte insanın dahi tarafı böyle ortaya çıkıyor’ diyor. Prof Snyder'a göre, her insanda artistik deha bulunuyor. Bu dehayı ortaya çıkarmanın yolu da, belli bir bölümün bir şekilde kapatılmasından geçiyor. Prof Snyder, şimdi olmasa bile, ileride, bunu sıradan insanlar üzerinde gerçekleştirmek mümkün olabilecek. Böylece, herkes makine gibi hesap yapabilecek, bir müzik aletini çok iyi çalabilecek veya harika resim yapabilecek.

OTİSTİK DAHİLER

OTİSTİK insanların olağanüstü yetenekler sergilediği bir gerçeği, uzun zamandır biliniyor. Bşrollerini Dustin Hoffman ile Tom Cruise'nin üstlendiği ‘Rain Man’ (Yağmur Adam) adlı filmde de bu konu işlenmişti. Filmde otistik bir kişiyi canlandıran Dustin Hoffman, olağanüstü matematik ve hesap yeteneği sergiliyordu.

Günümüzde de otistik olmalarına karşın dehalarını sergileyen insanlar var:

Stephen Wiltshire: Bir kere gördüğü bir binanın inanılmaz bir şekilde en küçük ayrıntısına kadar resmini çizebiliyor. Londra üzerinde helikopterle bir saat gezdirildi. Ardından Wiltshire, 6 kmkarelik bir bölgenin son derece güzel krokisini çizdi.

Derek Paravicini: Deha caz piyanisti.

Dane Bottino: Henüz 11 yaşında olmasına karşın, olağanüstü artistik deha sergiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!