Hayat zinciri: Trump korkutuyor, mülteciler durmuyor

Güncelleme Tarihi:

Hayat zinciri: Trump korkutuyor, mülteciler durmuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2018 01:45

Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan yola çıkan binlerce göçmen ABD sınırına doğru ilerlerken, ABD Başkanı Donald Trump göçmenleri korkutmak için her yolu deniyor. Guatemala’nın Tecun bölgesinden Meksika’ya ulaşmak için Suchiate Nehri’nden geçen çok sayıda Orta Amerikalı göçmen boğulmamak için birbirine tutunarak ‘hayat zinciri’ oluşturdu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, yolsuzluk ve yüksek suç oranından kaçan Orta Amerikalı göçmenlerin gözünü korkutmak için her gün yeni bir tehdit açıklıyor. Göçmenlere sınırda sığınma hakkı tanımayacağını, ülkelerine yardımların kesileceğini ve sınıra asker gönderileceğini açıklayan Trump, yoldaki binlerce göçmeni korkutmak için şimdi de ‘gözaltı merkezleri’ olarak kullanılacak çadır kentler inşa edileceğini açıkladı. Fox News’da yayınlanan ‘The Ingraham Angle’ programına konuşan ABD Başkanı, “Binalar inşa edip yüz milyonlarca dolar harcamayacağız. Çadırlar inşa edeceğiz. Çok güzel olacaklar ve eğer sığınma hakkı alamazlarsa ülkeden gidecekler” dedi. Trump, 6 Kasım’daki Kongre ara seçimleri öncesinde, Meksika’dan gelen göçmen kervanına yönelik sert tepkisini seçim kampanyasının ‘kapanış mesajı’ olarak sunuyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜK GRUPLA BAŞLADI

12 Ekim’de Honduras’tan küçük bir grup olarak yola çıkan ve sosyal medya ile örgütlendikten sonra sayıları binleri bulan göçmen kafilesi Meksika sınırını geçse de ABD’ye hâlâ bin 600 kilometre uzakta. Konvoy, Ekim ayı ortasında Meksika’nın Guatemala sınırına dayanmıştı. Suchiate Nehri’nde Meksika ile Guatemala’yı birbirine bağlayan köprü ve sınır kapısında toplanan, geceyi burada uyuyarak geçiren 3 binden fazla göçmenin ülkeye girişine izin verilmemişti. Trump’ın tehditlerine rağmen Meksika sınırını geçen göçmenlere Meksika’da kalmaları durumunda sığınma hakkı verileceği açıklanmıştı. Meksika içinde sayıları 7 bini bulan göçmenler, Meksika’nın tanıdığı sığınma hakkını reddederek ABD’ye doğru umut yürüyüşünü kararlı bir şekilde devam ettiriyor. Suchiate Nehri’nde ise düzensiz göç devam ediyor. İnsanlar karşı kıyıya kadar elele tutuşarak hayatta kalmak için ‘yaşam zinciri’ oluşturuyor.

UTANÇ VERİCİ

Fox News’e konuşan göç uzmanı Kevin Appleby, “ABD Başkanı’nın dünyanın en güçlü ordusunu, çaresiz halde sığınma başvurusu isteyen bir grup insanın üstüne göndermesi utanç verici” yorumunda bulundu. ABD, Meksika sınırına yaklaşan silahsız ve bitkin haldeki neredeyse her göçmen için sınıra bir asker sevk ediyor. ABD Kuzey Saha Komutanı Orgeneral Terrence John O’Shaughnessy, önceki gün ‘Vefakâr Vatansever Operasyonu’ kapsamında sınıra 5.200 asker gönderileceğini söylerken, “Bu sadece operasyonun başlangıcı. Şu anda yaklaşık 800 asker sınıra intikal ediyor” açıklamasında bulunmuştu

Haberin Devamı

Yeni grup yola çıktı

El Salvador’un başkenti San Salvador’dan yola çıkan 300 kişilik yeni göçmen grubu ABD’ye doğru yola çıktı. El Salvador’dan çıkan grubun Guatemala’da çok sayıda göçmenle birleşip Meksika’ya geçmeye çalışmaları bekleniyor. Yeni grup, şu anda Meksika’da ABD’ye ilerleyen eski gruba benzer şekilde Facebook ve WhatsApp üzerinden örgütleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!