Haşdi Şabi’den sürpriz hamle: Suriye’ye Şii koridoru

Güncelleme Tarihi:

Haşdi Şabi’den sürpriz hamle: Suriye’ye  Şii koridoru
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2017 23:09

DEAŞ’ı Musul’dan temizleme operasyonu hızla sürerken, İran destekli Şii ağırlıklı Haşdi Şabi milislerinden sürpriz bir hamle geldi. Milis grubu terör örgütü PKK’nın kontrolündeki Sincar’ın hemen güneyindeki bazı yerleşimleri ele geçirerek Suriye sınırına ulaştı. İsrail basını gelişmeyi Tahran’ın Suriye ile kara bağlantısı kurma çabası olarak yorumladı.

Haberin Devamı

IRAK’ta Musul’u DEAŞ’tan geri alma harekâtı hız kazanırken, Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Şii ağırlıklı Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) unsurlarının Suriye sınırına ulaştığını duyurdu. Haşdi Şabi, terör örgütü PKK’ya bağlı YBŞ’nin denetimindeki Sincar’ın (Şengal) hemen güneyinde DEAŞ’ın denetimindeki yerleşimleri ele geçirerek Suriye sınırına vardı.

İSRAİL BASINI: TEHDİT

Bu gelişme İsrail basınında yankı buldu. Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan haber analizde İran’a yakın silahlı grupların Tahran ile Suriye arasındaki kara bağlantısını kurma riski olduğu vurgulandı. Gazete özellikle Haşdi Şabi bünyesindeki Bedir Tugayları’nın İran hükümetine çok yakın olduğuna dikkat ederek bu grubun lideri Hadi al-Amiri’nin İran Devrim Muhafızları’na bağlı özel Kudüs Gücü’nün komutanı General Kasım Süleymani ile yakın ilişkide olduğunu da yazdı. Jerusalem Post, bu durumun İsrail için bir güvenlik endişesi doğuracağını, çünkü Lübnan’da üslü Şii Hizbullah’ın Suriye’yi İran’dan silah transferi koridoru olarak kullandığını yazdı. Hizbullah’ın Irak’taki Şii milislerle bağlantı kurmasının İsrail’e tehdit olacağını da ekledi.   

Haberin Devamı

Haşdi Şabi’den sürpriz hamle: Suriye’ye  Şii koridoru

PEŞMERGE: KABUL EDİLEMEZ

Haşdi Şabi’nin harekâtına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) silahlı kolu Peşmerge güçleri de tepki gösterdi. Peşmerge’nin Sincar (Şengal) Cephesi Komutanı Serbest Lezgin, Erbil’den yayın yapan K24 televizyonuna yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi güçlerinin tek taraflı olarak Sincar bölgesinde operasyon başlatmasının Erbil ile Bağdat arasındaki askeri anlaşmanın ihlali anlamına geldiğini ve kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!