Hariri karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde

Güncelleme Tarihi:

Hariri karar tasarısı BM Güvenlik Konseyinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2005 10:06

ABD, Fransa ve İngiltere tarafından sunulan Suriye karşıtı karar tasarısı, bugün dışişleri bakanları düzeyinde toplanacak BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınacak.

Haberin Devamı

Suriye'yi Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikastı konusunda yürütülen soruşturmayla ilgili daha fazla işbirliğine çağıran, aksi halde yaptırımlarla tehdit eden karar tasarısı konusunda Güvenlik Konseyi üyeleri arasındaki bölünmüşlük ise henüz giderilebilmiş değil.

Diplomatik kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisine sahip diğer dört ülkenin dışişleri bakanları ile dün gece akşam yemeğinde buluşarak tasarı konusundaki ayrılıkların giderilmesine çalıştığını kaydettiler. Aynı kaynaklar, bu yemeğin bugünkü toplantıda ele alınacak tasarı metninde uzlaşmaya yol verecek bir değişiklik için son şans olduğunu da ifade ettiler.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, yaptığı açıklamada, karar tasarısının dışişleri bakanları toplantısından onaylanarak çıkacağı tahmininde bulundu. BM kaynakları da bakanlar seviyesinde gerçekleşecek bir Konsey toplantısının sonuçsuz kalamayacağı, bu yüzden karar tasarısı yumuşatılarak da olsa bu toplantıdan Suriye konusunda bir kararın çıkarılacağını ifade ediyorlar.

EN AZ 11 DIŞİŞLERİ BAKANI KATILACAK

Alınan bilgilere göre, Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkeden en az 11'inin dışişleri bakanları bugünkü toplantıya katılacak. Konsey üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının dışında New York'a gelen Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara'nın da Konsey toplantısına katılması, ayrıca bazı dışişleri bakanları ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri karar tasarısında Suriye'nin Hariri suikastı soruşturması ile tam işbirliği yapmasının talep edilmesini desteklerken, veto yetkisine sahip Rusya, Çin ve geçici üyelerden Cezayir, karar tasarısında yer alan yaptırım tehdidine karşı çıkıyorlar. Bu ülkeler Alman Savcı Detlev Mehlis başkanlığındaki Hariri suikastı soruşturmasının 15 Aralık tarihine kadar uzatıldığını hatırlatarak, Suriye'ye yönelik böyle bir yaptırım tehdidi için henüz erken olduğunu savunuyorlar.

Karar tasarısını sunan ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye'ye yönelik endişelerin derinliğini göstermek için bugünkü toplantıdan oy birliğiyle bir karar çıkarmayı hedefliyor. Diplomatik çevreler ise karşı çıkmalarına rağmen Rusya ve Çin'in toplantıda veto yetkisini kullanmayarak, oylamada çekimser kalmayı tercih edebileceklerini tahmin ediyorlar.

-KARAR TASARISINDA NELER VAR-

Suriye'nin, adı Hariri suikastına karışan hükümet yetkililerini tutuklamaya ve BM soruşturma komisyonu ile tam işbirliğine çağrıldığı karar tasarısında, aksi halde Şam yönetiminin muhtemel yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuluyor.

Haberin Devamı

Suriye'ye suikastla ilgili bütün yetkilileri ya da kişileri sorgulanmak üzere BM soruşturma komisyonu için koşulsuz olarak hazır bulundurması talimatı verilen karar tasarısında, ilgili Suriye vatandaşlarının komisyon tarafından Suriye dışında sorgulanmasına müsaade etmesi gerektiği de vurgulanıyor.
Askeri açıdan zorlamayı öngören BM Şartı'nın 7. Bölümü çerçevesinde hazırlanan karar tasarısında ayrıca, soruşturma komisyonu tarafından Hariri suikastına karıştıkları belirlenen kişilere seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi tedbirler uygulanacağı da kaydediliyor.

Şam yönetiminin terörizmi resmen kınamasının da istendiği karar tasarısında Suriye, terörist eylemlerin bütün türlerine ve terörist gruplara verdiği desteği kesin olarak durdurmayı taahhüt etmeye ve bu taahhüdünü somut eylemlerle göstermeye çağrılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!