Hamburg'da dünya dinler akademisi açılacak

Güncelleme Tarihi:

Hamburgda dünya dinler akademisi açılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 13:47

Almanya'da Hamburg Üniversitesi bünyesinde haziran ayında, dünya dinleri hakkında bilimsel eğitimin verileceği Dünya Dinleri Akademisi (Akademie der Weltreligionen) açılacak.

Hamburg Üniversitesine bağlı olarak 2006 yılında kurulan Dünya Dinleri Diyalog Merkezinin Başkanı Prof. Dr. Wolfram Weisse koordinatörlüğünde faaliyet gösterecek akademide, Hristiyanlığın yanı sıra İslamiyet, Yahudilik, Budizm ve diğer dinlere ilişkin eğitim verilecek.

Weisse, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Hamburg Üniversitesine bağlı olarak bir akademi kurulması konusunda 10 yıldır çalıştıklarını belirterek, üniversitelerdeki İslam bilimi bölümlerinin yeterli olmadığını kaydetti.

Weisse, şunları belirtti: "Hristiyanlık hakkında nasıl bilimsel analizler yapılıyorsa diğer dinler hakkında da analizler yapılmalı. Analitik ve inter disipliner anlayışa dayanan bilimsel bir yapılanmaya ihtiyaç var. Akademide İslam teolojisi ana bölüm olacak. İsteyen öğrenci politika ve sosyoloji olmak üzere diğer bölümleri seçmeli ders olarak alabilecek. Dinlerarası diyaloğun temeli eğitimdir. Çoğulcu bir toplumda üniversitelerde tek yönlü bir eğitim olmamalı. Eğitim ve bilimsel çalışmalar eşitlik anlayışına dayanmalı."

Dünya Dinleri Akademisi için Almanya çapında da örgütlenme yoluna gittiklerini ifade eden Weisse, Fas, Fransa, Hollanda, İspanya, Rusya, Estonya, Çin ve ABD'deki üniversiteler ile iletişim içinde olduklarını ve alanlarında uzman akademisyenlerin, kurulacak yeni akademide ders verebileceğini kaydetti.

Gelecekte Müslüman, Yahudi ve Budist din adamları ve din dersi öğretmenleri yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Weisse, "Müslümanların da bu topluma aktif bir şekilde katılması gerekir. Alman kültürünü bilen ve Almancayı iyi konuşan din adamlarına ve imamlara ihtiyaç var. Akademimizde Müslüman, Hristiyan ve Budistler birlikte ortak ders alabilecek" diye konuştu.

Dünya Dinleri Akademisi tüzüğünün hazırlanması aşamasında dini cemaatlerin görüş ve önerilerini de aldığını ifade eden Weisse, akademide görev almak isteyen akademisyenlere kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi.

Hamburg Üniversitesinin değişik bölümlerinden öğretim üyelerinin de zaman zaman ders programlarını yürütebileceğini kaydeden Weisse, akademinin Hamburg İslam Şurası ve Hamburg Alevi Toplumu gibi çeşitli örgütlerle koordineli çalışmalar sürdüreceğini belirtti.

Weisse ayrıca, Dünya Dinleri Akademisinin, başta Hamburg Eyaleti Bilim Bakanlığı olmak üzere çeşitli vakıfların bağışları ile finanse edileceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!