Hamaslı Aruri’ye cenaze töreni... İlk toplantıda vurmuşlar

Güncelleme Tarihi:

Hamaslı Aruri’ye cenaze töreni... İlk toplantıda vurmuşlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2024 07:00

Hamas’ın iki numarası Salih el Aruri’ye salı günü suikasta uğradığı Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün cenaze töreni düzenlenirken saldırının ayrıntıları da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Hamas’ın siyasi büro başkan yardımcısı Salih El Aruri dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta toprağa verilirken, Aruri’ye düzenlenen suikastla ilgili ayrıntılar da belli olmaya başladı.

SAVAŞ UÇAĞIYLA VURULMUŞ

İsrail basınında yer alan haberlere göre, paylaşılan ilk haberlerin aksine saldırı bir dron ile değil savaş uçağı ile düzenlendi. Haberlerde, saldırıda 6 güdümlü füze kullanıldığı da belirtildi. Fransız AFP haber ajansına konuşan Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi de Aruri suikastinin, İsrail savaş uçağı tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. İsmini vermeyen yetkili, savaş uçağının 6 güdümlü füze ateşlediğini, bunlardan dördünün patladığını, ikisiyle de binadaki Hamas toplantı odasının doğrudan vurulduğunu ifade etti. Saldırının ‘son derece hassas’ olduğunu vurgulayan ve füzelerin her birinin yaklaşık 100 kg ağırlığında olduğunu söyleyen yetkili, “Bu tür füzeler İsrail savaş uçakları tarafından kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

AYLAR SONRA BULUŞTULAR

Lübnanlı Al-Akhbar haber sitesinde paylaşılan bir habere göre, Aruri’nin Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta öldürüldüğü yer, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ardından terk ettiği bilinen bir Hamas ofisiydi. İddiaya göre Dahiye semtindeki bu ofise, Aruri ve diğer Hamas üyeleri 7 Ekim saldırıları sonrasında ilk kez gelmişti. Öte yandan Lübnan basınında yer alan bir habere göre, saldırının ardından Lübnan askeri istihbaratı saldırının gerçekleştiği yere gitmeden önce herhangi bir örgüte atfedilmeyen “unsurlar” bölgeyi “temizledi”. Al Akhbar’ın haberine göre de “Ofislerde saklanan Hamas belgeleri kaldırıldı”. Aruri ve beraberindeki 6 kişi ile birlikte Beyrut’taki Dahiye’nin Maşrafiye bölgesinde 2 Ocak’ta İsrail tarafından düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.

BEYRUT’TA DEFNEDİLDİ

Öte yandan Salih el Aruri için dün Beyrut’ta cenaze töreni düzenlendi. Batı Şeria’nın Ramallah kenti yakınlarından olan Filistinli Aruri, Beyrut’taki Sabra ve Şatila Şehitliğine defnedildi.

İRAN VE HİZBULLAH NE YAPACAK

* Beyrut suikastı ve Kirman saldırısı sonrasında Hizbullah ve İran’ın nasıl bir yanıt vereceği, savaşın yayılıp yayılmayacağı merak konusu oldu.

Haberin Devamı

* Uzmanlar Lübnan’da konuşlu Hizbullah’ın tepkisinin sınırlı olacağı yorumunda bulunuyor.

* Lübnan zor bir ekonomik krizden geçerken halkın olası bir İsrail saldırısını daha kaldıramayacağı, dolayısıyla Hizbullah’ın savaşın içine çekilmek istemediği yorumları yapılıyor.

* Öte yandan İran’daki saldırıyı DEAŞ terör örgütü üstlenirken, İranlı yetkililerin İsrail’i hedef alan açıklamaları dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!