Hamas’ı boğma planı

Güncelleme Tarihi:

Hamas’ı boğma planı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 00:00

İsrail, bugün mecliste yemin edip Filistin’in yeni yönetimi olarak göreve başlayacak Hamas’ı silah bırakıp İsrail’in varlığını tanımaya zorlamak için bir plan hazırladı. Filistin’e milyonlarca dolarlık yardımın kesilmesi, insan ve mal dolaşımının kısıtlanması gibi adımları içeren planla ilgili kesin karar yarın verilecek.

İSRAİL Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakan vekili Ehud Olmert ve yetkililer tarafından incelenen yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağı, Pazar günü kabinede yapılacak oylamadan sonra belli olacak.

Savunma Bakanı Şaul Mofaz’ın sunduğu ve Hamas yönetimini izole etmeye yönelik liste, çok ağır yaptırımlar içeriyor. Hamas hükümetini düşman da ilan eden listede, şu önlemler öneriliyor:

Gazze ile Batı Şeria arasındaki bağlantıyı kesmek.

Başbakan dahil, Filistinli yetkililerin de Gazze’den Batı Şeria’ya geçmesini engellemek.

Filistin topraklarından İsrail’e çalışmaya gelen işçilerin hareketlerini kısıtlamak ya da yasaklamak. Gazze’deki inşaat projelerini durdurmak.

Filistin mallarının geçişini yasaklamak. Filistin, mallarını İsrail’e ihraç ediyor. Başka ülkelere ise İsrail limanlarından gönderiyor.

Filistin’e para transferini durdurmak. İsrail, Filistin’e her ay 50 milyon dolar veriyor. İsrail halkından vergi olarak toplanan bu para, Filistin gelirinin üçte birini oluşturuyor. Filistin devleti, bu parayla 140 bin memurun maaşını ödüyor.

İsrail, Hamas’ın silah bırakmasını, İsrail devletini tanımasını ve barış planı yol haritasını kabul etmesini istiyor. İsrailli yetkililer, bu yaptırımların Filistin yönetiminin tutumu ve Filistin tarafındaki gelişmeler doğrultusunda aşamalı olarak uygulanacağını ve Filistinlilere insani yardımın aktarılmaya devam edebileceğini belirterek, "Filistin kamuoyu, Hamas’ı Filistin Yönetimi’nin başına seçti ve dolayısıyla ondan demokratik olarak hesap sorabilir" diye konuştular.

Haaretz gazetesine demeç veren Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de "Yeni Filistin meclisinin açılmasından itibaren Filistin yönetimi, İsrail tarafından terörist varlık olarak değerlendirilecektir" dedi.

HANİYE KINADI

Hamas’ın başbakan adayı olarak belirlediği İsmail Haniye, Hamas’ın iktidara gelmesinden sonra İsrail’in uygulamaya hazırlandığı yaptırımları kınadı.

Gazze’de konuşan Haniye, İsrail’in bu kararlarının baskı, terörizm ve Filistin halkını cezalandırma siyaseti çerçevesinde yer aldığını belirtti ve "Halkımız, bu yaptırımlar karşısında diz çökmeyecektir" şeklinde konuştu.

Filistin meclisinin bugün açılış oturumunu düzenlemesi bekleniyor. 25 Ocak’taki seçimlerin ardından meclis Hamas’ın hakimiyetine geçmiş bulunuyor.

Filistin lideri Mahmud Abbas, HAMAS’tan hükümeti kurmasını, İsrail ile varılan geçici barış anlaşmalarını tanımasını ve kalıcı barışı sağlamak için çaba harcamasını isteyecek. Abbas’ın başdanışmanı Ebu Redene, "Herhangi bir yeni hükümet, önceki hükümetin icraatlarını devam ettirmelidir. Bunu yazılı ve sözlü olarak beyan etmek zorundadırlar" dedi.





İsrail, Filistin’in Hamaslı yeni başbakanının Gazze’den yönetim merkezi Batı Şeria’ya (Ramallah) gidişini engelleyebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!