Hamaney'e isyan

Güncelleme Tarihi:

Hamaneye isyan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2009 00:00

İran’da reformcu gruplara, "protestolar bitsin, yoksa kan akacak" tehdidi savuran dini lider Hamaney’in "sarsılmaz" kabul edilen otoritesi iki darbe yedi. İlk darbe sokaklara dökülen binlerce kişiden geldi.

Haberin Devamı

TAHRAN'DA MİLYONLAR SOKAKTA

GENEL GREV ÇAĞRISI

Ama asıl darbe reformcu lider Musevi’den geldi. Hamaney’i "yeni sistem dayatmakla" suçlayan Musevi, taraftarlarına, "Şehadete hazırım. Tutuklanırsam genel greve gidin" diyerek isyan bayrağı açtı.

İRAN’da 1979’daki İslami devrimden bu yana en yüksek otorite kabul edilen dini liderlik makamı sallanmaya başladı. Son cuma hutbesinde reformcuların cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını yalanlayarak "protestolar bitsin, yoksa kan akacak" diyen dini lider Ali Hamaney’e kulak asmayan binlerce reformcu sokaklara döküldü. Motosikletli "Robocop"ların destek verdiği binlerce polis ve hükümet yanlısı milisler tarafından sopalarla dövülen protestoculardan 50-60 kadarı hastaneye kaldırıldı. Biber gazı kullanan polis ayrıca havaya ateş açarken, bir gösterici omzundan yaralandı. Bazı internet sitelerinde ise bir genç kızın açılan ateş sonucu öldüğü iddia edildi.

Yeni sistem dayatıyorsun

Fakat Hamaney’e asıl darbe cumhurbaşkanlığı seçimini yitiren reformcu cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musevi’den geldi. Musevi, internet sitesinde, Ali Hamaney’i, isim vermeden, "İslam cumhuriyetinin cumhuriyetçi özelliğini tehdit etmek ve yeni siyasal bir sistem dayatmayı amaçlamakla" suçladı. Musevi’nin bu açıklaması, yayımlandıktan 1 saat sonra internet sitesinden geri çekildi. Açıklama, kısa süre sonra aynı biçimde yeniden yayımlandı.

20 yıl sonra ilk eleştiri

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, "destekleyici yorumları" için teşekkür ettiği Hamaney’i dini liderlik görevine geldiği 1989’dan bu yana hiçbir İranlı siyasi, bu biçimde eleştirmeye cesaret edememişti.

Bu açıklamalarla yetinmeyen Musevi Tahran’ın güneybatısındaki Ceyhun semtinde yandaşlarına yönelik yaptığı konuşmada da, "şehitliğe hazırım ve yolumda yürümeye devam edeceğim" dedi ve yetkililerce tutuklanması durumunda ülke çapında grev yapılmasını istedi. Musevi, seçimin iptal edilmesini isteyerek, seçim hilelerinin aylar öncesinden planlandığını da savundu.

Musevi ve diğer cumhurbaşkanı adayı Mehdi Kerrubi, dün şikayetlerin dinleneceği Koruyucular Konseyi toplantısına katılmazken, Konsey, oyların "sadece yüzde 10’unun yeniden sayılabileceğini" açıkladı.

Obama sesini yükseltti

ABD Başkanı Barack Obama ise, İran hükümetine, "kendi halkına karşı haksız şiddet içeren tüm eylemlere" son vermesi çağrısında bulundu. Barack Obama, yaptığı açıklamada, "Yitirilen her masum yaşam için üzüntü duyuyoruz" dedi.

Humeyni’nin mezarına bomba

İRAN İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin Tahran’daki mezarına bombalı intihar saldırısı düzenlendi. İntihar saldırganının bulunduğu kamyon, mezar yakınlarında durduruldu. Yakalanacağını anlayınca mezarın kuzey kanadına doğru koşmaya başlayan saldırgan pimi çekti. Saldırgan ölürken, üç kişinin yaralandığı açıklandı. 6 kişinin öldüğü iddiaları da var. Mezarın kısmen tahrip olduğu bildirildi. Ahmedinejad’a yakın isimler, terör saldırıları olabileceğini öne sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!