‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’dan yargılanıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’dan yargılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 12:53

Hollanda'da aşırı sağcı parti PVV’nin lideri Geert Wilders, başbakan olmaya hazırlanıyordu. Şimdi ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’ suçlarından yargıda hesap veriyor.

Haberin Devamı

HOLLANDA'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) kamuoyu yoklamalarına göre ülkenin en büyük partisi konumunda. Bu yüzden partinin lideri Geert Wilders, kendini geleceğin başbakanı olarak görüyordu. Ancak Wilders 2014 yılındaki bir konuşmasından dolayı halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçlarından yargılanıyor. Geert Wilders'in ilk duruşması bugün yapıldı. Ancak Wilders duruşmaya gitmeyeceğini açıkladı.

O SORMUŞ, SEÇMEN YANITLAMIŞTI

Yabancı ve İslam düşmanı politikasıyla kamuoyu yoklamalarında birinci parti konumuna yükselen Wilders, 2014 yılındaki bir sözünden dolayı yargılanıyor. Wilders belediye seçimlerinde Lahey'de bir salonda yaptığı seçim konuşmasında, “Daha fazla mı yoksa daha az mı AB istiyorsunuz? Daha fazla mı yoksa daha az mı Sosyal Demokrat İşçi Partisi istiyorsunuz? Üçüncü olarak Hollanda'da daha fazla mı yoksa daha az mı Faslı istiyorsunuz?” diye sormuştu.
Wilders, salon “Daha az” diye bağırınca, “O zaman bunu yoluna koyacağız” yanıtı vermişti. Geert Wilders işte bu üçüncü sorusu ve cevabından dolayı halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçlarından yargılanıyor.

Haberin Devamı

SAVCIYA GÖRE BİLİNÇLİ VE KASITLI

Savcı Wouter Bos, Wilders'in bilerek ve kasıtlı kışkırttığından hareket ediyor. Soruşturma sonuçlarına göre Wilders'in ekibinden bir kişi salondaki seçmenleri bu sorular üzerine önceden bilgilendirdi ve üçüncü soruya “Daha az, daha az” yanıtı vermelerini istedi.
Geert Wilders ise hakkında açılan davayı ‘keyfi hukuk’ olarak niteliyor ve kendini bu hukukun kurbanı olarak gösteriyor. Bu davayı aynı zamanda düşünce özgürlüğüne karşı bir mahkeme olarak niteleyen Wilders, kendisinin bir politikacı olarak ülkenin sorunlarına parmak bastığını savunuyor. Hollanda'da en çok suç işleme oranının Fas kökenliler olduğunu iddia eden Wilders, partisinin internet sayfasındaki videolu mesajında Hollanda'nın en büyük sorunun Faslı sorunu olduğunu, Suriye'de Hollandalı yabancı savaşçılardan dörtte üçünün Faslı olduğunu söyledi.
Duruşma için üç hafta planlandı. Wilders suçlu bulunursa, iki yıla kadar hapis veya para cezası alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!