Haklısınız üzgünüz

Güncelleme Tarihi:

Haklısınız üzgünüz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 00:00

Buenos Aires’teki Atatürk anıtı açılışının engellenmesinin ardından Arjantin ziyaretini iptal eden Başbakan Erdoğan’ı arayan Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez Kirchner, “Tepkinizde haklısınız, üzgünüm” dedi. Erdoğan ise “Bu yaklaşım kabul edilemez” diye konuştu.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Arjantin ziyaretini iptal etmesine yol açan Buenos Aires’deki Atatürk anıtı açılışının engellenmesi ile ilgili olarak Arjantin cumhurbaşkanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez Kirchner’in Başbakan Erdoğan’ı arayarak, “Tepkinizde haklısınız. Ama Arjantin yasalarına göre merkezi hükümet yerel yetkililerin kararlarına karışamıyor” dediği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Kirchner’in üzüntülerini de dile getirdiği ifade edilen açıklamada, Erdoğan’ın buna karşılık, “Bu yaklaşım kabul edilemez, sebebi ne olursa olsun” ifadesini kullandığı belirtildi.    
  
Valinin ileri-geri adımları            

Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Taiana da, Buenos Aires Valisi Mauricio Macri’nin hükümeti zor duruma düşürmek için böyle bir karar aldığını iddia ederek, “Buenos Aires valisinin ileri geri adımları yüzünden Türkiye gibi önemli bir ülkenin ülkemize olan ziyareti ve bu ziyaretin yaratacağı ekonomik ve politik fırsatlar heba edildi” açıklamasında bulundu. “Özel otonomiyle” yönetilen Buenos Aires’de hükümetin yetkisi dışında kentle ilgili kararlar alabilen Vali Mauricio Macri ise olayla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.
  
Arjantin basını: Skandal             

Erdoğan’ın, Arjantin ziyaretini iptal etmesi bu ülke basınında geniş yer buldu. Arjantin Cumhurbaşkanlığı ile Buenos Aires Hükümeti arasındaki çekişmelere dikkat çeken Clarin Gazetesi, “Ziyaretin iptali, büyük bir skandal” derken, La Nacion da, Erdoğan’ın “öfkelendiği”ni savunduğu haberinde, Türk Büyükelçisi Hayri Hayret Yalav’ın “Bize herhangi bir gerekçe göstermediler” tepkisini de aktardı. Ermeni topluluğunun bakılarına dikkat çeken Clarin Gazetesi, “Ziyaretin iptali, büyük boyuttaki bir skandalı tetikledi. Çünkü Ermenistan ile Türkiye arasında olduğu gibi sorunlu durumların karşısında burada işlerin ne kadar kötü idare edildiğini gözler önüne serdi ve aynı zamanda ulusal ile kent hükümetleri arasındaki çatışmaları bir kez daha ortaya koydu” yorumunu yaptı. Diğer büyük gazete La Nacion da, Arjantin Cumhurbaşkanlığı (Pembe Saray) ile Buenos Aires hükümeti arasındaki çekişmelere dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!