Hakan Fidan Kahire Zirvesi’nde önerdi... Garantörlük getirilsin

Güncelleme Tarihi:

Hakan Fidan Kahire Zirvesi’nde önerdi... Garantörlük getirilsin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2023 07:00

Mısır’ın başkenti dün Gazze için yapılan ‘Kahire Barış Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Gazze’ye yönelik ateşkes çağrılarının yapıldığı zirvede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin meselesinde yeni bir garanti mekanizması getirilmesini önererek Türkiye’nin rol almaya hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’ın başkenti Kahire’de Gazze’deki gelişmelerin ele alındığı ‘Kahire Barış Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.

ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

Bakan Hakan Fidan, İsrail’in 2 milyon Gazzeliyi insan yaşamına uygun olmayan bir bölgede açık hava hapishanesinde tuttuğunu ve bunu terörizme karşı savunma olarak adlandırdığını dile getirerek, “Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Ne Filistinliler için ne de hiç kimse için bu tarz suçlara göz yumacağız. Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrarı ve barışı tehdit edecektir” ifadesini kullandı.

‘ROL OYNAYABİLİRİZ’

(İsrail-Filistin çatışması) Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir” diyen Fidan, Türkiye’nin bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Fidan, önceki akşam TRT Haber’de yayınlanan röportajında da “Garantörlük konusu aslında bölge ülkelerinin meseleyi aktif olarak sahiplenme meselesi. Bir şekilde bölge ülkeleri Filistinlilerle beraber elini taşın altına sokacaklar. Bölgedeki diğer dostlarımızın bunu uygun bulması durumunda biz bu konuda rol oynayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

‘KORKUNÇ KABUS BİTSİN’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise zirvede yaptığı konuşmada ‘korkunç kabusun sona ermesini’ isteyerek ‘insani ateşkes’ çağrısında bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, 75 yıllık İsrail-Filistin meselesinin tek çözümünün adalet olduğunu belirterek “Filistinliler, kendi geleceklerini tayin etme hakkına sahip olmalı” ve “toprakları üzerinde bağımsız bir devlet kurabilmeli” diye konuştu. “Mısır, sivillerin hedef alınmasını ve öldürülmesini açıkça kınıyor” diyen Sisi, dünyanın geri çekilip Gazze Şeridi’nde “kolektif cezalandırma” boyutuna gelen bir insani felaketin yaşanmasına seyirci kalması karşısında “şaşırdığını” dile getirdi.

KÜRESEL SESSİZLİĞE KINAMA

Ürdün Kralı 2’nci Abdullah, Gazze’de savaşın bir an önce sonlandırılması çağrısı yaparak Filistinlilerin yaşadığı acıların karşısındaki ‘küresel suskunluğu’ kınadı. Kral Abdullah, “Arap dünyasının aldığı net mesaj, Filistinlilerin yaşamının İsraillilerinkinden daha az önemli olduğudur. Bu çok ama çok tehlikeli bir mesajdır, çünkü bu devam eden uluslararası eylemsizliğin sonuçları hepimiz için felaket olacaktır” dedi. Kral Abdullah, Ortadoğu halkları ve tüm dünya için güvenli bir geleceğe giden tek yolun, iki devletli çözümden geçtiğini işaret ederek, “Bizi iki devletli çözüm temelinde adil ve sürdürülebilir bir barışa götürecek anlamlı bir siyasi süreci yeniden başlatmak için ne gerekiyorsa yapmak uluslararası toplum olarak görevimizdir” diye konuştu. Zirveye Arap ülkelerinin yanı sıra AB, Almanya, Fransa, İtalya, Güney Kıbrıs ve Güney Afrika’dan da katılım oldu.

Haberin Devamı

Hakan Fidan Kahire Zirvesi’nde önerdi... Garantörlük getirilsin

‘TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEYECEĞİZ’

BATI Şeria’da konuşlu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Kahire zirvesinde yaptığı konuşmada Filistinlilerin yerlerinden edilmek ve topraklarından sürülmek istendiğini belirtti. Üç kez “Topraklarımız terk etmeyeceğiz” diyen Abbas, alkışlarla destek buldu. Abbas, “İsrail güçleri, okulları, hastaneleri ve sığınaklara havadan saldırılarıyla sivilleri hedef alarak tüm insani hukuku ihlal ediyor” dedi.

İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm isteyen Abbas, 760 binden fazla Filistinlinin kaçmak zorunda kaldığına işaret ederek Filistinlilerin ‘İkinci Nebke’, yani ‘Büyük Felaket’ ile karşı karşıya olduklarını söyledi. 1948’de İsrail’in kurulmasıyla Filistinliler göçe zorlanmış, yüzbinlerce kişi mülteci olmuş, binlerce Filistinli ölmüş, bu da tarihe Nekbe olarak geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!