Haiti'de fırtına: 5 ölü

Güncelleme Tarihi:

Haitide fırtına: 5 ölü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2010 09:52

Yoğun yağış ve güçlü rüzgarlar barındıran tropikal fırtına ve kasırgalar dünyanın çeşitli bölgelerinde etkisini sürdürürken deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Haiti'de meydana gelen fırtınada 5 kişi öldü, binlerce deprem çadırı kullanılamaz hale geldi.

Haberin Devamı

Haiti sivil savunma kuruluşu direktörü Alta Jean-Baptiste, başkent Port Au Prince yakınlarında cuma günü başlayan, kasırga şiddetine yakın güçlü fırtına sonucu ikisi çocuk 5 kişinin öldüğünü, evlerini depremde kaybeden insanların barındığı 5 bin 800'den fazla çadırın kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Fırtınada yaklaşık 50 kişinin yaralandığını belirten Jean-Baptiste, 7 büyüklüğündeki depremin üzerinden 8 ay geçtiğini hatırlatarak, ülkede 1 milyondan fazla insanın yaşamlarını çadır veya benzeri geçici barınaklarda sürdürmek zorunda olduğunu kaydetti.

Yetkililer, söz konusu fırtınanın bölgede etkisini hissettirmeye başlayan tropik fırtına “Matthew” ile ilgili görülmediğini ancak yılın bu döneminde ABD ve Kanada tarafından yüksek düzeyli soğuk hava basıncı sistemlerinin geldiğini ve fırtınaya bu sistemlerin yol açmış olabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Öte yandan, bölgede etkisini göstermeye başlayan tropik fırtına “Matthew”, Nikaragua'dan Honduras'a geçtikten sonra bu ülkede çok sayıda elektrik direğinin yıkılmasına ve binlerce kişinin elektriksiz kalmasına yol açtı.

Yetkililer, yoğun yağışların sürdüğü ülke genelinde sel ve toprak kayması uyarısında bulundu, can kaybı veya büyük zarar meydana gelmediğini kaydetti.

Bu arada, başta sahil kesimleri ve düşük rakımlı bölgeler olmak üzere binlerce kişinin daha güvenli yerlere ulaşmak amacıyla evlerini terk ettiği bildirildi.

Saatteki hızı 55 kilometreye kadar çıkan güçlü rüzgarları taşıyan Matthew, Honduras'tan Guatemala ve Meksika'ya doğru ilerliyor. Fırtınanın bölgede kahve tarlalarına zarar vermesinden ve şeker üretimini etkilemesinden endişe ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!