‘Güvenli bölge çok zor olur’

Güncelleme Tarihi:

‘Güvenli bölge çok zor olur’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2016 02:25

ABD Başkanı Barack Obama Almanya ziyareti sırasında güvenli bölge tartışmalarına da girdi. Obama, güvenli bölgeye ideolojik olarak karşı olmadığını, ancak askeri olarak uygulamasının zor olduğunu söyledi. Obama, terör örgütü IŞİD’e karşı savaşan güçleri desteği arttırmak için 250 özel kuvvet askerini daha Suriye’ye yollama kararı aldı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya temaslarında IŞİD’e karşı mücadele ile ilgili dün önemli mesajlar verdi. Obama, Almanya ziyaretinin son gününde Hannover Sanayi Fuarı’nda yaptığı konuşmada, Suriye’deki içsavaş ve IŞİD ile mücadele konularına değindi. Suriye’de güvenli bölge kurulmasına dair çağrılarla ilgili de mesajlar veren ABD Başkanı Obama, önceki gün yaptığı açıklamada bu formüle karşıtlığının ideolojik olmadığını söyledi. Obama şöyle konuştu: “Pratik bir mesele açısından, ne yazık ki, bu ülkenin büyük bir parçasını özellikle askeri olarak ele geçirme konusundaki istekliliğimiz eksikken bunun nasıl işleyeceğini görmek çok zor.”

250 ASKER DAHA GELİYOR

Dün ise Suriye’de görev yapan az sayıdaki ABD özel kuvvetler askerinin, yerel güçlerle birlikte IŞİD’i geriletmede başarılı olduğunu belirten Obama, “Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele eden yerel güçlere desteği arttırmayı kararlaştırdım” dedi. ABD askerlerinin verdiği eğitimin IŞİD’le mücadelede önemli rol oynadığını ifade eden Obama, “Sağladığımız başarının ışığında, sayıları 250’ye kadar yükseltilebilecek ABD personelinin Suriye’de görevlendirilmesini onayladım” diye konuştu. Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK ile bağlantılı PYD’nin kontrolündeki bölgede 50 ABD askeri görev yapıyor.

Haberin Devamı

‘YPG’YE DESTEK VERECEKLER’

“Bu askerler karadaki çatışmaya öncülük etmeyecek, fakat rolleri IŞİD’i gerileten yerel güçlere yardım ve eğitim sağlamakta esas olacak” diyen ABD Başkanı, “Bu teröristler onlardan öncekilerin aldığı aynı dersi alacak; yani sizin kininiz, hayat tarzımızı savunmada birleşmiş uluslarımıza denk olamaz” diye konuştu. IHS Janes Defense savunma dergisinden uzman Tim Ripley, “Muhtemelen bu (askerler), Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’li Kürt dostlarımızın saldırılarını genişletmesi ve derinleştirilmesi için yardım edecek” dedi. Obama’nın dünkü programında Merkel’in ev sahipliğinde Herrenhausen Sarayı’nda, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İngiltere Başbakanı Cameron ve İtalya Başbakanı Renzi’nin de katılımıyla IŞİD’e karşı mücadele gündemli beşli görüşme de yer aldı. Öte yandan güvenli bölge konusuyla ilgili Merkel de önceki gün, Suriye’de askeri müdahale gerektiren, klasik bir güvenli bölgeyi savunmadığını ancak mültecilerin güvenli olabilecekleri bir alanın kurulması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘TÜM ZAMANLARIN EN İYİSİNİ YAŞIYORUZ’

ABD Başkanı Obama, temaslarında Avrupa Birliği’nin rolüne dair mesajlar da verdi. Tüm zamanların en iyi döneminin yaşandığını iddia eden Obama, büyük güçlerin savaşlarının onlarca yıl geride kaldığına işaret etti, insanların daha eğitimli olduğunu ve müreffeh yaşadığını savundu.  “Birine hangi dönemde yaşamak istersin diye sorulsaydı, o bu dönem olurdu...” iddiasında bulunan Obama, birleşik bir Avrupa’nın hem ABD’nin hem de dünyanın yararına olduğunu söyledi. Obama, Avrupa ülkelerinden IŞİD’e karşı mücadelede daha etkin olmalarını istedi.

FUARI GEZDİLER

ABD Başkanı Obama ve Almanya Başbakanı Merkel dün Hannover Fuarı’nın açılış turuna katıldılar. İki lider sanal gerçeklik gözlüklerini deneyerek şakalaştılar.

Haberin Devamı

‘Güvenli bölge çok zor olur’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!