Guterres Refah sınırından İsrail’e yüklendi

Güncelleme Tarihi:

Guterres Refah sınırından İsrail’e yüklendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2024 07:00

Gazze-Mısır sınırında bekleyen yardım konvoylarının önünde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki açlığı “ahlaki bir rezalet” olarak nitelendirdi. İsrail ise Guterres’i “BM’yi Yahudi karşıtı bir kurum haline getirmekle” suçladı.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunduğu Gazze’de ateşkes tasarısının Rusya vetosuna takılmasından bir gün sonra Mısır-Gazze sınırına ziyarette bulundu. İsrail’in tüm uyarılara rağmen kara saldırısı başlatmayı planladığı güney Gazze kenti Refah’a çok yakın bir noktada, sınırın Mısır tarafında konuşan Guterres, Filistinlilerin haftalardır açlıkla boğuşmasını “ahlaki bir rezalet” olarak nitelendirdi. 

‘TRAJEDİ DEĞİL REZALET’

Karadan yardım girmesine izin verilmediği için yaklaşık 7 bin kamyonluk yardım konvoyunun beklediği Refah kapısının önünde konuşan Guterres, “Bu sınırda, kalp kırıklığını ve kalpsizliği görüyoruz. Kapıların bir tarafında yardım kamyonlarından oluşan uzun bir sıra, diğer tarafında açlığın uzun gölgesi” şeklinde konuştu. İsrail ordusunun 1.5 milyon kişinin sığındığı Refah’a operasyonun hem Filistinliler, hem rehineler hem de bölgedeki herkes için çok daha kötü olacağını ifade eden BM şefi, “Gazze’yi gerçek anlamda hayat kurtaran yardımlarla doldurmanın zamanı geldi. Seçim açık: Ya yardım ya da açlık. Sınırın Mısır tarafında engellenen yardım kamyonları, trajediden de öte ahlaki bir rezalettir” dedi.

Haberin Devamı

ANTİSEMİTİZM SUÇLAMASI

Gazze’deki insani krizle ilgili BM’ye bağlı yardım kuruluşlarını suçlayan İsrail, BM Şefi’nin ziyaretini de “terörü cesaretlendirmek” olarak nitelendirildi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Guterres’e “BM, onun liderliğinde terörü barındıran ve cesaretlendiren Yahudi ve İsrail karşıtı bir yapı haline geldi” suçlamasında bulundu. Katz ayrıca, ABD Kongresi’nin BM Filistin ajansı UNRWA’ya fonu askıya almasının “Guterres’in güvenoyunu kaybettiğinin göstergesi” olduğunu da belirtti.

Bu arada Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in zorla aç ve susuz bırakarak insanlık felaketine yol açtığı Gazze’nin kuzeyine UNRWA’nın gıda yardım konvoylarına izin vermeyeceğini bildirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

GAZZE’Yİ VURAN DRONLARI AB FONLAMIŞ

- SİVİL toplum örgütleri Statewatch ve Informationsstelle Militarisierung (IMI), Avrupa Birliği’nin İsrail’in Gazze’deki yıkıcı savaşında kullandığı insansız hava aracı (İHA) teknolojisinin finansmanına yardım ettiğini ortaya çıkardı. İki kuruluşun ortak raporunda “AB fonlarının askeri projelerde kullanılması yasak olmasına rağmen İsrail askeri şirketleri ve kurumlarının, son yıllarda İHA geliştirmek için Avrupa’dan “milyonlarca Euro hibe aldığı” belirtildi.

SAVAŞTA KULLANILDILAR

Rapora göre, İsrail Savunma Bakanlığı son yıllarda AB destekli en az iki insansız hava aracı araştırma projesine (ResponDrone ve UnderSec) dahil oldu. Raporda, her iki projenin de “askeri sahada kullanılma potansiyeli” taşıdığına vurgu yapıldı. Bunlardan ResponDrone, “acil durum hizmetleri ve arama kurtarma operasyonları” için İHA geliştirdiği gerekçesiyle AB’den yaklaşık 8 milyon Euro fon aldı. Hamas’ın 7 Ekim saldırısının ardından “enerjisinin tamamını İsrail ordusunu Gazze’de desteklemeye yönlendirdiğini” açıklayan İHA üreticisi Xtend de Avrupa fonlarından faydalanan şirketlerden biri. İsrail ordusu ve ABD Savunma Bakanlığı’yla sözleşme imzalayan Xtend, AB’nin “Horizon Europa” fonundan “araştırma ve geliştirme” için 50 bin Euro hibe aldı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!