Güneş kaşifi yolda

Güncelleme Tarihi:

Güneş kaşifi yolda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2018 21:51

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Güneş’in atmosferi taç küreyi (korona) incelemek için tasarladığı uzay aracı dün fırlatıldı. Güneş’e en çok yaklaşan araç bu olacağı için, göreve ‘Güneş’e dokunma misyonu’ deniyor.

Haberin Devamı

NASA, Parker Güneş Kaşifi’ni yerel saatle dün gece 03:33’te (dün TSİ 10:33) Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlattı. Boeing firmasının Delta 4 roketiyle fırlatılan otomobil büyüklüğündeki uzay aracı, saatte 690 bin kilometre hıza ulaşacak ve Güneş yüzeyine 6,16 milyon kilometre yaklaşarak solar atmosfer hakkında bilgi toplayacak. Güneş yörüngesinde tam bin 370 derecelik sıcaklığa maruz kalacak aracı radyasyona dayanıklı, yaklaşık 12 santimetre kalınlığındaki karbon kompozit ısı kalkanı koruyacak. Bu kalkan aracın ısısını yaklaşık 30 derecede tutacak. Parker Güneş Kaşifi’nin, korona adı verilen milyonlarca derece sıcaklıktaki plazmadan oluşan Güneş’in dış halesinde yürüteceği ve 7 yıl sürecek keşif gezisinde, yıldızımızın çevresini 24 kez dönmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Güneş kaşifi yolda
Dün Cape Canaveral’dan fırlatılan keşif aracı, bugüne kadar Güneş’e en çok yaklaşan insan yapımı araç olacak. Uydu altı hafta sonra Venüs’ü geçecek. Bundan altı hafta sonra da Güneş’le karşı karşıya gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!