Gulam Kerbasçi'ye 5 yıl hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Gulam Kerbasçiye 5 yıl hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Tahran'ın reformcu Belediye Başkanı Gulam Hüseyin Kerbasçi, dün 5 yıl hapis ve 20 yıl devlet memuriyetinden men cezasına çarptırıldı. Ayrıca yasadışı mülk edindiği gerekçesiyle 60 kırbaç cezasına çarptırılan ancak bu cezası tecil edilen Kerbasçi hakkındaki kararın İran'da Cumhurbaşkanı Hatemi'nin önderliğindeki reformcularla radikaller arasındaki iktidar çekişmelerini kızıştırması bekleniyor.

Mayıs 1997'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkın parasını Hatemi'nin propagandası için kullanmakla suçlanan ve 7 Haziran'da hakkında dava açılan Kerbasçi dün sabahki duruşmaya katılmadı. İran resmi haber ajansı İRNA, kararı merak edenler yüzünden telefonlarının kilitlendiğini bildirdi. Polis ve itfaiye, muhtemel protestolara karşı tetikte bekledi.

Tahran Mahkemesi Yargıcı Gulam Hüseyin Muhsin Ejei, önce Kerbasçi hakkındaki 39 sayfalık raporu okudu. Daha sonra Kerbasçi'nin zimmetine para geçirme suçundan 3 yıl hapis, 10 yıl devlet memuriyetinden uzaklaştırma, devlet işlerine fesat karıştırmak suçundan da 2 yıl hapis ve 10 yıl devlet memuriyetinden uzaklaştırma cezası olmak üzere, toplam 5 yıl hapis ve 20 yıl devlet memuriyetinden uzaklaştırma cezasına çarptırıldığını açıkladı. Kerbasçi'yi 1 milyar riyal (330 bin dolar) para cezasına çarptıran yargıç Belediye Başkanı'nın 600 milyon riyali (200 bin dolar ) de Belediye'ye geri ödemesini kararlaştırdı.

Kerbasçi'nin temyize kadar kefaletle serbest kalacağı açıklanırken, avukatı Bahman Keşaverz, ‘‘Çok yüklü bir ceza verildi. 20 gün içinde temyize başvuracağız ve tüm suçlamalardan yüzde yüz aklanacağız’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!