Güdümlü bomba kavgası

Güncelleme Tarihi:

Güdümlü bomba kavgası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2001 02:04

Afganistan'a harekatın büyük kısmını yürüten ABD Deniz Kuvvetleri ile Hava Kuvvetleri arasında güdümlü bomba sorunu yaşanmaya başladı.

  • Deniz Kuvvetleri

    Güdümlü bomba verin


  • Hava Kuvvetleri

    Önce bir düşünelim


  • Pentagon yetkilisi

    Sorun yakında aşılır


  • Bombaları güdümlü mühimmata çeviren özel mekanizmaları azalan deniz kuvvetleri, hava kuvvetlerinden ekipman takviyesi istedi. Hava kuvvetleri ise nazlanıyor.

    The Washington Times Gazetesi'ne açıklama yapan bir Pentagon yetkilisine göre ABD'nin klasik hava harekatı senaryolarında esas iş hava kuvvetlerine ait saldırı uçaklarına düşer. Bu nedenle hava kuvvetlerinin elinde deniz kuvvetlerinden daha çok güdümlü mühimmat bulunur. Afganistan harekatının büyük bir kısmı ise Deniz Kuvvetleri'ne ait uçak gemilerinden kalkan uçaklar tarafından gerçekleştiriliyor.

    ‘Sonsuz Özgürlük’ Operasyonu'na zaman zaman da ABD Hava Kuvvetleri'nin B-2 hayalet uçakları ve B-52 ağır bombardıman uçakları da katılıyor. Terör yuvalarını ve Taliban'ın askeri hedeflerini vuran deniz kuvvetleri uçakları, mümkün olduğu kadar sivillere zarar vermemek için güdümlü füze kullanmayı tercih ediyor. Ancak deniz kuvvetlerinin envanterinde bulunan bombaları güdümlü mühimmata çeviren mekanizmalar azalmaya başladı.

    Donanma'nın talep ettiği ekipmanlar, 1 tonluk bombaları, lazer güdümlü ya da uydu aracılığıyla hedefi vuran JDAM füzelerine dönüştürüyor. ABD uçakları 32 günlük harekatta şimdiye kadar binlerce bu tür füzeden kullandı. Bir yetkili, ‘Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri’nden destek istedi. Hava Kuvvetleri ise şimdilik direniyor, ancak bu isteğe karşı çıkacaklarını sanmıyorum' dedi. . Halen Pakistan açıklarında donanmaya ait Carl Vinson, Theodore Roosevelt ve Kitty Hawk uçak gemileri bulunuyor. ABD ise hava saldırılarında kullanmak için Tacikistan'dan üs istiyor.
    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!