Gosport Türk Deniz Şehitliği’nde anma töreni

Güncelleme Tarihi:

Gosport Türk Deniz Şehitliği’nde anma töreni
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 13:41

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 102’nci yıl dönümü nedeniyle Portsmouthdaki Gosport Türk Deniz Şehitliğinde tören düzenlendi.

Haberin Devamı

TÖREN, 26 Türk deniz şehidinin bulunduğu şehitlikte, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Gosport Türk Deniz Şehitliğinde yapılan resmi törene İngiliz bandosu da eşlik etti.
Türk askerinin, Türk boğazlarına hücum eden Fransız, İngiliz ve müttefikleri devlet askerlerini 18 Mart 1915’te Çanakkale’de yenilgiye uğrattığını belirten Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, konuşmasında şunları söyledi: “Böylece Türk milleti birlik ve beraberlik içinde ülkenin dört bir yanından genci, yaşlısı ve erkeğiyle verilen ve 1923’e kadar süren varoluş mücadelesinde daima ayakta kalacağını göstermiştir. Bu vesileyle başta ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, Türk ulusu ve vatanı uğruna hayatlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun.”

‘SİYASİ TARİHE YÖN VERMİŞTİR’

“Çanakkale Savaşı, geçtiğimiz asrın son centilmenler savaşıdır. Sultan Abdülmecid zamanında eğitim için İngiltere’ye gelen ve çeşitli salgın hastalıklar sonucunda şehit olan 26 denizci Gosport Türk Deniz Şehitliği’nde yatıyor. Çanakkale Savaşı’nda ağır kayıplarına rağmen Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Birinci Dünya Savaşı’nın en kritik aşamasını teşkil eden Çanakkale Savaşları, dünya siyasi tarihinin gidişatına yön vermiştir. Kurtuluş Savaşımız için milli birlik, mücadele ateşinin yanmasını sağlamıştır. Vatanımız, Cumhuriyetimiz, şehitlerimizi hiçbir zaman unutmamıştır. 15 Temmuz hain darbe saldırısından sonraki ilk 18 Mart kutlamamız bugünü daha anlamlı kılmıştır. 248 kişi şehadet mertebesine erişmiştir. 15 Temmuz şehitleriyle terör örgütlerine karşı şehadet mertebesine ulaşanları ve tüm şehit ve gazilerimizi yad etmek istiyoruz. Çanakkale ruhu bugün gönül coğrafyamız olarak nitelendirdiğimiz birçok Filistinliyi, Sudanlıyı, Balkan Türkünü, Yemenliyi, Tunusluyu bu destanın kahramanları haline getirmiştir. Yüzyıllardır vatan savunması destanı yazmış olan bu aziz millet, 15 Temmuz akşamı da seçilmiş Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, meclisimize, demokrasimize ve geleceğimize canı pahasına sahip çıkmış, millet iradesine saldıran tanklara göğsünü siper etmiştir.”
Büyükelçiden sonra konuşan Askeri Ataşe Yarbay Onur Kıyıcı da, “Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile vatanları için hayatlarını kaybedenlerin hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.

102 YIL ÖNCE DESTAN YAZILDI

Çanakkale’de 102 yıl önce şanlı bir destan yazıldığını belirten Çanakkale Anma Platformu (ÇAP) Başkanı Servet Hassan ise, şöyle konuştu: “Türk Ulusu, tarihin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşları’nda tüm imkansızlıklara rağmen bağımsızlığı, onuru ve vatanı uğruna hiçbir fedakarlıktan çekinmediğini gözler önüne serdi. Kara savaşlarındaki askeri dehası ve üstün komutanlık yeteneği ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu savaşın ardından İstiklal Savaşı’na önderlik etmiş ve Türk milleti aynı inanç ve azimle mücadele ederek bağımsızlığına kavuşmuştur. Bugün bizlere düşen görev, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve bizlere emanet edilen bu kutsal toprakları, aynı bilinç ve inançla sahip çıkarak korumak ve bizden sonraki nesillere daha güvenli bir şekilde devretmektir. Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanı uğruna ölümü göze alan tüm şehit ve gazilerimizi, bu mezarlıkta yatan şanlı leventlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, en derin şükranlarımızı sunuyoruz.”

KOMANDO KIYAFETLERİYLE GELDİLER

Avrupa Türk Demokratlar Birliği Başkanı (UETD) Başkanı Turhan Özen de yaptığı konuşmada Mustafa Kemal Atatürk ile şehit ve gazilerimizi minnetle andıklarını söyledi.
Törende, Din İşleri Müşaviri Mahmut Özdemir, şehit ve gaziler için dua okudu. Ellerinde Türk bayrakları ve komando kıyafetleriyle törene katılan çocuklar, anne ve babalarıyla şehit kabirlerini ziyaret etti.
Törene, Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve eşi Esra Bilgiç, Elçi Müsteşar Cem Işık, Başkonsolos Çınar Ergin, Askeri Ataşe Hava Yarbay Onur Kıyıcı, KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran, Gosport Belediye Başkanı Lynn Hook, Çanakkale Anma Platformu (ÇAP) Başkanı Servet Hassan, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Leyla Kemal, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

BAKMADAN GEÇME!