Görgü tanıkları anlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Görgü tanıkları anlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2005 10:05

 EMRE BALTIK

Şu anda Houstanda'yım ve inanılmaz bir fırtına var, ne yapacağımızı bilmiyoruz,  arkadaşlarımızın yanına gitmeyi denedik ama  yollarda 40 mile  varan bir kuyruk var, Burada kaldığımız takdirde ise ne olacağı belli değil. Herkez bir anda boşaltmaya çalışıyor kenti ama  bir türlü boşalmıyor.

Her yer kapalı benzin 4 doları vurdu, ve benzinliklerde akıl almaz kuyruk var çaresiz bir şekilde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yaşamak için yapacağız bir şeyler, o kadar kötükü sanki 4 duvar arasında tıkandınız gibi bir şey bütün yollar kapalı ve biz şehirde kaldık şu an , eğer başamarassak hayatta kalmayı sevdiğim her gece rüyasını gördüğüm vatanıma sevgiler.

Sales mgr.

 ERHAN ERTEM

Kasırga şiddeti şu an CAT5 dan CAT4’e düştü. New Orleans da Army Corps kiyi güçlendirme çalışmaları umutsuzca devam ediyor. Galveston Beach şu baskınlarına karşı dalga kıranlarla korunsa da bir kısım sahil şeridinde bu önlemler yok.

Dolayısıyla su baskınlarının Texas sahil şeridinden içerilere kadar yayılabileceği söyleniyor. 2 gün öncesine kadar Houston'dan 4 saat uzaklıktaki San Antonio şehrine ulaşım, oluşan izdiham nedeniyle 8 ila 10 saati buluyordu. Cep telefon networklari çok yoğun ve munhasıran kilitli.

Telefonla birilerine ulaşmak zor. Ben Texas A&M üniversitesinin bulunduğu College Station'da kalıyorum. Yaklaşık Houston'a 100 mile uzaklıkta. Kasırganın buraya hafta sonu Cumartesi itibariyle ulaşacağı, 60 mph hızında ağır yağmur veya dolu şeklinde yağışların seyredeceği rapor ediliyor. Üniversitenin büyük spor salonları Houston'dan gelen kişilere açılmış durumda.

Kasırganın hızı burda bulunan yapı inşa yönetmeliklerinin max değer kabullerinin altında olacağından bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Colege Station'dan bazı manzaralar:

Arabalara yakıt bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Çoğu benzin istasyonu şu an itibariyle stoklarini bitirmis durumda.  Hipermarketlerde su ve konserve reyonlarinin talan edilisini saskinlik icersinde seyrediyoruz.

 MELİH I. BEŞER

Merhabalar,
 
Ben Melih I. Beser, size Florida'dan yaziyorum. Amerika'da meydana gelen kasirgalarin %90'i Florida'danin hemen guneyinden baslar ve hemen hepsi buradan gecer. Oyle bir durum ki, yapacak birsey yok. En iyi ihtimalle en kiymetli esyalarinizi, araciniz aldigi kadar yukler, tanidiginiz birilerinin yanina baska bir eyalete gidersiniz geride biraktiginiz seylerden umudunuzu keserek...

Biz hergun ayni korkuyla yasiyoruz. Bugun geldi, yarin gelecek... Cunku bunun bir hesabi ya da sayisi yok. Hergun yeni bir kasirga cikabilir. Ozellikle en son Katrina kasirgasi, New Orleans'ta hayati bitirdi. Cogu insan Florida'ya sigindi. Bu olaylar karsisinda yapabileceginiz hic-bir-sey-yok! New Orleans'ta evi arabasi sigortali olan insanlarla olmayanlarin hicbir farki yok cunku sigorta sirketleri aninda iflas bayragini gondere cekti ilk gunden!

Hangi birine yetissinler ki? Milyarlarca dolarlik sigorta odemesi bahsettigim. Yani oyle bir ceza ki, hickimse, hicbir sekilde bunu kompanse edemiyor. 40-50 yasinda insanlar, hayata sifirdan yeniden basliyor. Cok yurek burkan bir olay...  Umarim bu kasirga sezonunu sag saglim atlatiriz.

Bu gercekleri sizlerle ve eger yayinlarsaniz Hurriyet okuyuculariyla paylasmak istedim... 
 

 ERSAN ERTEM

su anda Houston'in 100 km kuzeyinde College Station'dayiz. Houston'da oldugu gibi burdada marketler yagma edilmis durumda. Insanlar marketlerde su, ekmek vb.  ihtiyac malzemeleri bulmakta zorluk cekiyor.

Houston'dan bircok Turk arkadas buraya gelmis bulunuyor. Cuma Gecesi yada Cumartesi sabaha karsi Rita'nin buraya ulasmasi bekleniyor. Suan icin Sehri terk edin diye televizyonlarda yada internetten bir bilgi ulasmadi. Ama Rita'nin buraya yaklasma durumuna gorede Sehri terk edebiliriz.  San Antonio  felc olmus durumda.

Insanlar Houston - San Antonio arasi 2.5 saatlik yol 24 saat surmus. Houston'u Austin, College Station ve San Antonio'ya baglayan otabanlar tamamen felc olmus durumda. Su an Cep telefonlari calismiyor. Ancak Turkiye'den birisi telefon acarsa gorusme imkani var. Sehir ici ve sehir disi tum aramalar kitlendi.

Benzin istasyonlari hemen hemen kapanmis durumda. Sehir yarin itibariyle Rita'yi bekliyecek.


 ALP SARICALIOĞLU

Carsamba gunu Austin'deki evimizi terk ettik ve izlemeye basliyoruz kasirgayi.Inanin amerikalilar cok garip insanlar sanki yasadiklair hersey Hollywood vari...

Ornegin biz evimizden bir parca esyamizdan kopamazken onlar baska bir sehire tasinmayi cok eglenceli buluyorlar ve geldiklerinde evlerinin olup olmayacagini bile bilmeden.Onun icin onlar gibi genis olmayi sanirim ogrenmemiz gerekiyor.

Su anda isyerlerimizden de izin kagitlarimizi aldik ve yapacaklarimizi da not edip saglama aldik is yerlerini ve yola ciktik.Burada cok guzel bir sey var onu paylasmak isterim ve ulkemde de gormek cok isterim.Boyle bir zaman da evini terk edemeyen yasli ya da durumu kotu olan insanlar birakilmiyorlar ve sosyal gorevliler herkesin arabasina bir iki veriyor.

Bunun yaninda sigorta sirketleri sizi cepten arayip sigortanizin olup olmadigini soruyor ve yoksa onlar degerini gorup yapiyorlar ve asla sizden 10 dolar fazla almadan... ve evin yikilacagi bakiyken....

insallah bir gun biz de bunlari ogrenir uygulariz.

 

 OĞUZ CEPNİ

Selam
 
Houston da yasayan Turklerin kurdugu mesajlasma sisteminden herseyi ogrenebilirsiniz. Uye sayisi 1372 dir ve adi da Turksinhouston
 
http://groups.yahoo.com/group/Turksinhouston/
 
Su anda bir sey yok, Houston cok sessiz durumda. Maalesef bir cok insan sehri terketmeye calisti ama yollar tikali.

Hatta gidilmesi onerilmeyen guney yollari bile tikali durumda. Kasirganin yavas yavas Louisiana ya kaydigini gozonune alirsaniz tehilke gittikce azaliyor guzel Houston sehrimiz icin.
 
Saygilar
Oguz Cepni


 NEDİM YEL
Merhaba,

Yasadigim yer yaklasik 200 bin nufuslu ve Houston’a yaklasik 1000 kilometre var arada. Kasirga bizi etkilemiyor. Katrina’dan dolayi buraya gelen lerin sayisi

2000 civarindaydi. Bugun ogrendigim karariyla Ritadan sonrada buraya gelecek olanlarin sayisi 3000.

Buradaki evlerin yapisi, turkiyede alismis oldugumuz evler seklinde degil.(Bizde tugla-biriket ve beton) Burada ki evler ahsap genelde. Soylemek istedigim sey 80 mil hizdaki tuzgar evleri ucurmaya yetiyormus.

Sua nda hizin 170 mil civarinda oldugunu soyluyorlar…….Hava inanilmaz sicak. Burada yaklasik 50 kadar Turk yasiyor

Nedim Yel
PhD student
texas tech university

 SELİM KASABOĞLU

Herkeze selamlar...
 
Ben Selim Kasaboglu. Houstonda ogrenciyim. Houstonda sehir merkezinin (loop dedikleri) icinde yasamaktayim. Su anda burda gunlerden persembe saat 6:00pm .Turkiye saatiyle Cuma, sabaha karsi 2:00 am. Yaklasik 18- 20 saat icersinde kasirganin Houstonda olcagi soyleniyor.

Ben bulundugum yeri terketmedim. Bulundugum semtde gonullu tahliyeler ordu. Firtinanin agir vuracagi yerlerde zorunlu tahliyeler yapildi. Kaldigim apartman sitesinde benim gibi evlerini terk etmeyen baska insanlarda var. Genel olarak bakildiginda Houstonin buyuk bir cogunlugu sehri terk etti.

Yollardaki trafigin durumu cok kotu idi, taki yaklasik 3 saat once Texas eyaleti tarihinde ilk defa yapilan bir sistemle otobanlarin sehre gelis guzergahlarida sehirden cikis guzergahi olarak kullanilmaya baslandi.Sehire giris yapilmamaktadir. Tekrar ediyorum benim bulundugum apartman sitesinde ve bu semtde benim gibi apartmanlarini terk etmeyen insanlar var.

Bazi kucuk bakkallar hala acik. Buyuk alisveris merkezleri kapali. Gaz istasyonlarinde benzin bulmak olanaksiz. Sehirde su sikintisi cekilmektedir.  Kucuk esnaflar ve ev sahipbi olanlar camlarini ve kapilarini tahtalarla kaplamis durumdalar.
 
Sonuc olarak;     Yaradanin izni dahilinde bir afet.  Allah kimseye oncelikle can olmak uzere herhangi bir kayip yasatmasin. Houston da yasayan herkeze gecmis olsun.
 
Butun Turkiyeye ve Selcuk / IZMIR' de yasayan aileme cok cok selamlar...
Allaha emanetiz.

 SERHAT MİDYAT

Şu anda hiçbir şey yok. Ama hani derler ya “Fırtına öncesi sessizlik” inanın aynısı yaşanıyor. İnanılmaz sinir bozucu birşey. Biz Houstondayız şu an ve hiçbir yere gitmiyoruz. En son büyük deprem de İstanbul'da yaşıyorduk ve O' nu atlattıktan sonra umarım bunu da atlatırız. Size yazmaya devam edeceğim.

 OKAN GÖKSAL

Florida'yı sıyırıp geçti, yoğun yağmur ve rüzgar birkaç sökülen ağaç dışında bir sorun olmadı Flori'da da allahtan. Tropik fırtına olarık geçti burdan ama Meksika Körfezi'nde deniz suyu sıcaklığı yüksek olduğu için orada çok kuvvetlendi. Şu anda tarihin en büyük 3. kasırgası olarak görülüyor.

En son ölçümde 892 milibar dı fırtına merkezindeki basınç. Galveston'u vurması bekleniyor. 15 feet duvarlar var orda sel suyuna karşı ama bakalım. New Orleans da yağış yüzünden gene şu altında kalabilir. İnsanlar Katrina'dan dolayı çok tedirgin. Houston'da tehlike altında.

Kasırga üzerinde 20 rafineri bulunuyor ve birçok petro kimya tesisi. Geçen Katrina geldiğinde 6 doları bulmuştu galonu. Şimdiden Körfez üzerindeki petrol platformları etkilenmiş durumuda. Petrol fiyatlarının artması kaçınılmaz gözüküyor gene.

Galveston Texas'a geldiğinde kategori 4'e düşmesi bekleniyor ama, geçen sefer New Orleansı vuran Katrina'da aynı şeyi söylemişlerdi, ama şehir yerle bir oldu. Durum kötü gerçekten.

Sevgiler selamlar

 CAN ALTA

Şu anda Houston'dayız Galveston buraya yaklaşık olarak 70-80 km. Houston'dan güvenli bölgelere giden bütün anayollar tıkalı durumda. Bütün süpermarket rafları neredeyse tamamen boşaldı. Benzin istasyonlarında kuyruklar var ve birçoğunda benzin yok. Bende yarın perşembe sabahı daha güvenli kuzeyde bir bölgeye gideceğim. Şu an için durum böyle hava oldukça sıcak ve güneşliydi bütün gün halende gayet normal. İnşallah burada yaşayan bütün Türklerle birlikte bunu hayırlısıyla atlatacağız.

Selamlar.


 SEDAT KADİROĞULLARI

New Orleans ve Teksas Huoston'u vurması bekleniyor. Halk arabalarla, yolcu taşıma araçları ve Red hacin yardımları ile şehirler terk edilip, insanlar yüksek yerlere kaçıyor. Florida

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!