Gizli hat depremi

Güncelleme Tarihi:

Gizli hat  depremi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2017 00:23

ABD Başkanı Trump’ın başdanışmanı ve damadı Kushner’in, geçen aralıkta Rus elçiyle yaptığı görüşmede Moskova ile gizli bir hat kurulmasını önerdiği iddia edildi. Haberde Kushner’in bunu Amerikan iletişim sistemlerinin takibinden sakınmak için Rus diplomatik temsilciliklerinin kanallarıyla yapılmasını istediği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibinin Rusya ile bağlantıları konusunda yeni iddialar gelmeye devam ediyor. Amerikan gazeteleri Washington Post (WP) ve New York Times (NYT), Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in (36) Rusya hükümetiyle ile Trump’ın geçiş ekibi arasında gizli bir iletişim kanalı kurmayı Rus yetkililerle görüştüğünü yazdı. WP, kısa süre önce Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Kushner’i Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmelerden dolayı takibe aldığını da yazmıştı. Kushner ise bu konudaki herhangi bir soruşturmayla işbirliği yapacağını açıklamıştı. Son habere göre ise Trump’ın, 8 Kasım 2016’daki başkanlık seçimini kazanmasının ardından Kushner, Aralık ayında Trump Tower’da Rus elçi Kislyak ile görüştü. Görüşmede Michael Flynn de yer aldı. Flynn, Trump’ın 20 Ocak’taki yemin töreninden sonra Ulusal Güvenlik Danışmanı olmuş ancak Rusya bağlantıları sebebiyle birkaç hafta sonra istifa etmek zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı

HAYATA GEÇMEMİŞ

Haberlere göre taraflar görüşmede Kremlin ile Trump’ın geçiş ekibi arasında gizli bir hat kurulmasını ele aldı. Bu hattın takip edilmemesi için Amerikan iletişim kanallarından değil, Rus diplomatik merkezlerinden yönetilmesi konuşuldu. Haberlere göre söz konusu gizli iletişim hattı hayata geçirilmedi. WP, söz konusu gizli hat kurulması ve hattın Rus diplomatik yerleşkeleri üzerinden işletilmesi teklifinin Kushner’den geldiğini iddia etti.

RUS ELÇİ ŞAŞIRMIŞ

Haberde Kislyak’ın buna şaşırdığı da ileri sürüldü. Rus Büyükelçi Sergey Kislyak, Kushner’in teklifini Moskova’daki üstlerine iletti. Beyaz Saray konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Bu arada, Jared Kushner’in avukatı, müvekkilinin konuyla ilgili federal yetkililerle konuşmaya hazır olduğunu açıkladı.

‘ÇOK SAFÇA YA DA TAMAMEN ÇILGINLIK’

WP’ye konuşan Amerikalı istihbarat görevlileri, Kushner’in böyle bir kanal kurulması talebinin “sıradışı” olduğunu söyledi. Eski bir üst düzey istihbarat yetkilisi, “Rusların kendilerinden bilgi sızdırmayacağına nasıl güvenebildi” sorusunu yöneltirken, tüm bu fikrin “aşırı derecede safça ya da tamamen çılgınca göründüğünü” kaydetti. Rusların da Kushner’in önerisinden çekinmek için sebepleri olduğunu yazan WP, bunun Moskova’nın diplomatik merkezlerindeki en gelişmiş iletişim kanallarının bir Amerikalı’ya ifşa edilmesi anlamına geleceğini aktardı.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: New York Times 17 Mayıs’ta, FBI eski Direktörü James Comey’nin Flynn’in istifasından bir gün sonra 14 Şubat’ta Trump ile yaptığı görüşmeden bir bölümü not ettiğini ve bu notta Başkan’ın, Flynn ile ilgili “Ümit ediyorum ki peşini bırakabilirsin” dediğine yer vermişti. Comey, 9 Mayıs’ta azledilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!