Gizli görev: X-37B 7’inci kez yörüngeye gönderildi

Güncelleme Tarihi:

Gizli görev: X-37B  7’inci kez yörüngeye gönderildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2023 14:05

ABD'nin X-37B uzay uçağını taşıyan Falcon Heavy roketini 7’inci kez yörüngeye fırlattı. Uzay uçağının ne kadar mesafe kat edeceği ve görev süresi açıklanmazken, en erken Haziran 2026'da dünyaya dönmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, ABD'nin gizli görevdeki X-37B insansız askeri uzay uçağını taşıyan Falcon Heavy roketinin yörüngeye fırlatıldığını duyurdu.

Görev ve amacı açıklanmayan X-37B, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden 7’inci kez yörüngeye gönderilmiş oldu. Uzay uçağının ne kadar mesafe kat edeceği ve görev süresi açıklanmazken, en erken Haziran 2026'da dünyaya dönmesi bekleniyor.

Falcon Heavy roketinin Kennedy Uzay Merkezi'nden daha önce 3 kez fırlatılması planlanmış ancak kötü hava şartları ve açıklanmayan teknik sorunlar nedeniyle görev iptal edilmişti.

Gizli görev: X-37B  7’inci kez yörüngeye gönderildi

ABD Hava Kuvvetleri tarafından hakkında yalnızca “bazı deneyler yapmak” için görevlendirildiği bilgisi verilen ve yeniden kullanılabilen uzay aracının görüntüsü küçük uzay mekikleriyle benzerlik taşıyor. Uzay mekiklerinin yalnızca dörtte biri büyüklüğünde yani 9 metre uzunluğunda olan ve yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip X-37B, Boeing tarafından üretildi. Roketlere benzer şekilde dikey olarak havalanan uzay aracı, uçaklar gibi yatay olarak iniş yapıyor ve 240 kilometre ile 800 kilometre arasında irtifaya ulaşabiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ABD Uzay Kuvvetleri tarafından ordunun ulusal güvenlik programı kapsamında görevlendirilen X-37B, ilk kez 2010'da uzaya gönderildi. Uzay uçağı, son olarak 2 buçuk yıl yörüngede kalıp en uzun görevini tamamlayarak geçtiğimiz yıl dünyaya dönmüştü.

Öte yandan, Çin de gizli görev yürüten Shenlong robotik uzay uçağını 14 Aralık’ta 3’üncü kez yörüngeye göndermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!