Gine nerede ve hangi kıtada? Türk gemisine saldırı ile gündeme gelen Gine Haritası'nın coğrafi konumu

Güncelleme Tarihi:

Gine nerede ve hangi kıtada Türk gemisine saldırı ile gündeme gelen Gine Haritasının coğrafi konumu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2021 22:47

Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında Türk gemisine saldırı gerçekleşti. Nijeryalı korsanlar tarafından gerçekleşen saldırıda, ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi. Gine Körfezi'nde saldıran korsanların pazarlık için beklediği de gelen ilk bilgiler arasında. Türk gemisine yapılan saldırı ile gündeme gelen Gine'nin coğrafi konumu bu gelişmenin ardından gündeme geldi. Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan Gine'nin batısında Atlas Okyanusu bulunuyor. Peki, Gine nerede? İşte, Gine'nin coğrafi konumu ve tarihliyle ilgili bilgiler.

Haberin Devamı

Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında, Sao Tome’nin 100 deniz mili kuzeybatısında M/V Mozart isimli bir Türk gemisi, Nijeryalı korsanlar tarafından rehin alındı. Saldırının Sao Tome’nin 100 deniz mili kuzeybatısında gerçekleştiği bildirildi. Sınır komşuları arasında Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine-Bissau olan Gine Cumhuriyeti'nin Atlas Okyanusu kıyısında 320 km'lik sahil şeridi bulunuyor.

GİNE CUMHURİYETİ COĞRAFİ KONUMU

Gine ya da resmî adı ile Gine Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin kıyıdan iç kesimlerine, doğuya doğru ilerlendiğinde arazi basamaklar halinde yükselerek 1.000 m yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Burada bulunan ve Futa-Djalon olarak adlandırılan dağlık bölgede yağmur ormanları da yer almaktadır. Bu dağlık bölgenin güneydoğusunda yer alan yaylalar, ülkenin bu bölgesinde yer alan dağlık bölgeler ile köprü vazifesi görmektedir.

Haberin Devamı

Gine nerede ve hangi kıtada Türk gemisine saldırı ile gündeme gelen Gine Haritasının coğrafi konumu

Gine'nin güneydoğu kesiminde yer alan bölgeler ülkenin en yüksek noktalarını oluşturmakta olup 1.752 m ile ülkenin en yüksek noktasını konumunda olan Nimba Dağı'da bu bölgede yer almaktadır. Nimba dağı ve civarı 1982 yılında bu yana UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Futa-Djalon bölgesinin doğusunda, Nimba bölgesinin ise kuzeyinde kalan kesimlerde ise ovalar yer almaktadır. Afrika kıtasının önemli nehirlerinden biri konumunda olan Nijer nehri ve kolları bu ovaları sulamaktadır.

Gine'de genel olarak tropikal iklim şartları hüküm sürmektedir. Bölgesel olarak bazı farklılıklar gözlemlenebilse de kurak dönem ile yağmur dönemi uzun sürmektedir.

NÜFUSU NE KADAR?

Gine'da son olarak 2014 yılında gerçekleştirilen sayım sonuçlarına göre 10,628,972 nüfus tespit edilmiştir. Bu güncel olarak son resmi sayım konumundadır. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu başkent Conakry'de yaşamaktadır.

Gine genç bir nüfusa sahip olup, 2018 tahmini verilerine göre nüfusun %60,63'ü 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %3,85'i 65 yaş ve üzerindedir.

Haberin Devamı

Ülke genelinde 20'nin üzerinde etnik grup yaşamakta olup, en önemli ve ülke genelinin büyük çoğunluğunu oluşturan üç ana etnik grup bulunmaktadır. Ülke nüfusunun %40'ını oluşturan Fulbeler Gine genelinde en yaygın etnik grubu oluşturmaktadır. Fulbelerin ardından en yoğun nüfusa sahip ikinci etnik grubu %30 ile Malinkeler oluşturmakta olup %20 ile de Susular en yaygın üçüncü etnik grup olarak yer almaktadır. Bu üç etnik grubu haricinde küçük oranda Kpelleler, Kissiler, Lomalar ve Bagalar'da ülkede yaşamaktadırlar.

BAKMADAN GEÇME!