Gece gündüz bomba yağdı

Güncelleme Tarihi:

Gece gündüz bomba yağdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 13 NATO ülkesinin ‘‘Kararlı Güç’’ (Determined Force) adı altında gerçekleştiği Yugoslavya operasyonu, önceki gece vurulan ağır darbeden sonra dün gün boyunca başkent Belgrad çevresine yönelik hava akınlarıyla devam etti.

Bütün dükkan ve okullarla havaalanının kapalı olduğu Belgrad'da sessizlik; çevresinde de yoğun duman bulutları hakimdi. Başkente düşen bombaların patlaması, kilometrelerce öteden duyuluyordu.

NATO Genel Sekreteri Javier Solana, dün yaptığı açıklamada, operasyonun birkaç gün daha sürdürüleceğini ve Yugoslavya hava savunmasının tamamen çökertileceğini bildirdi, ‘‘Bu işin aylar süreceğini zannetmiyorum’’ dedi.

TESLİM OLANA DEK

Diğer Batılı liderler de Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in, Kosova'daki mezalimi durdurup barış anlaşması imzalamaya razı oluncaya kadar bomba yağdırılacağını açıkladılar.

Adriyatik'teki gemilerden atılan Tomahawk füzeleri ve toplam 400 uçağın katılımıyla önceki gece başlayan harekatın dünkü bölümünde, askeri havaalanı da dahil olmak üzere Belgrad çevresindeki hedefler dövüldü. Başkentin kuzeyindeki Batajnica askeri havaalanı, hem gece hem de gündüz vuruldu. Bölgeden dumanların yükseldiği dikkat çekti. Belgrad'ın batısında bulunan Zemun'da ise kimyevi madde üreten bir fabrika isabet alarak alevler içinde kaldı.

Bu arada NATO gücünden bir F-15, dün Yugoslavya üzerinde görevini yerine getirirken hasar gördü ve Saraybosna Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı. Uçağın ABD'ye ait olduğu belirtildi.

FRANSA DA KATILDI

Avrupa'daki NATO üsleri tarihindeki en hareketli günleri yaşıyor. Operasyonun gündüz bölümünde dün İngiltere'deki Fairford üssüyle İtalya'daki Aviano ve Istrana üsleri vızır vızır işledi. Dün sabah Fransız Mirage uçakları da harekata katıldılar. Dört Mirage dün sabah saatlerinde İtalya'nın kuzeydoğusundaki Istrana üssünden kalkarak hedeflerine yöneldiler.

Dün TSİ 11.00'de İtalya'nın Aviano üssünden iki F-18 kalktıktan sonra bu uçakları çok sayıda helikopter ve keşif uçakları izledi. Yaklaşık yarım saat sonra da İtalya'daki Hollanda ve Belçika güçlerinin konuşlandırıldığı Amendola üssünden çok sayıda F-16 kalktı. Bu uçakların yaptığı görev konusunda ayrıntı verilmedi. Aviano üssünde de bomba ve füzeler kamyonlara yüklenerek, Amerikan savaş uçaklarının bulunduğu hangarlara taşındı.

Hava akınında ilk dalgaya katılan Amerikan uçan kaleleri B-52'ler dün Fairford'dan bombalarını yükleyerek yeniden sorti yaptılar.

KOSOVA'DA ÇATIŞMALAR

NATO'nun attığı sert tokat Sırp lider Slobodan Miloseviç'i henüz dize getiremedi. Hava operasyonuyla birlikte Kosova'daki çatışmalar da şiddetlendi. Yoğun hava akınlarına rağmen Kosova'nın birçok köyünde şiddetli çarpışmalar meydana geldi. Kosova'nın Makedonya sınırı yakınlarında Sırp tankları köyleri ateşe tuttular. Görgü tanıklarının ifadesine göre büyük hasar gören üç köyde en az 100 ev yanıyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!