Gazzelileri Mısır çölüne sürme kampanyası: İsrail Sina’yı pazarlıyor

Güncelleme Tarihi:

Gazzelileri Mısır çölüne sürme kampanyası: İsrail Sina’yı pazarlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2023 07:00

Gazze’ye savaştan sonra ne olacağıyla ilgili birçok öneri tartışılırken, İsrail basını daha önce de İsrailli yetkililerin gündeme getirdiği ‘Sina’ya göç’ planını dünyaya pazarlamaya çalışıyor. 2.3 milyon Gazzelinin Mısır toprağı Sina’ya gitmesi ideal çözüm olarak sunuluyor.

Haberin Devamı

Savaş sonrası Gazze’nin geleceğiyle ilgili birçok farklı fikir ve öneri arabulucu ülkeler tarafından ortaya atılırken, İsrail medyasında Sina pazarlaması yapılıyor. İsrail’deki muhafazakâr Jerusalem Post gazetesi, daha önce de gündeme gelen ve Mısır yönetiminin şiddetle reddettiği, Gazzelilerin Mısır’daki Sina Yarımadası’na göçünün bölgedeki sorun için kalıcı çözüm olabileceğini savunan bir makale yayımladı. Makalede Sina bölgesini adeta bir inşaat projesi pazarlıyormuşcasına tarif eden ifadeler dikkat çekti.

Gazzelileri Mısır çölüne sürme kampanyası: İsrail Sina’yı pazarlıyor

‘YIKIP YENİDEN YAPILMALI’

‘Sina’ya gitmek neden Gazzeliler için çözüm olur’ başlıklı makalede, Mısır’a ait Sina Yarımadası’nın, “barış ve umut dolu bir Gazze geleceği için dünyadaki en uygun yerlerden biri olduğu” savunuldu. İsrail’in 7 Ekim’den sonra başlattığı ağır saldırılar sonucu Gazze Şeridi’nin özellikle kuzey bölgesinde binaların ve altyapının onarılamayacak şekilde tahrip olduğu belirtilen makalede, bölgenin tekrar yerleşime açılabilmesi için tümden yıkılıp inşa edilmesi gerektiği ve bunun büyük miktarda finansman gereksinimi ile öngörülemeyecek bir zaman çizelgesine yayılacağı vurgulandı. İsrail’in Gazze Şeridi’ni 2005’te terk etmesinden bu yana bölgede sürdürülebilir bir ekonomik ve idari yapı kurulamadığına dikkat çekilen yazıda, en kısa sürede “yaratıcı bir çözüm” bulunması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

‘EN İDEAL BÖLGE’

Gazze Şeridi’ndeki bu olumsuzluklara karşılık Mısır’ın Sina bölgesinin Gazze’nin 165 katı büyüklüğündeki yüzölçümü ve düşük nüfus yoğunluğuyla Gazzeliler için bir gelecek inşa edilmesine imkân tanıyabileceği savunuldu. Kahire yönetiminin Mısır anakarasıyla bağlantılar kurmak için Sina’da yaptığı büyük altyapı yatırımları ve bölgenin kuzeybatısında gerçekleştirilen tarım faaliyetlerinin, bölgeyi Gazze halkının yeniden yerleşimi için ideal bir yer haline getirdiği iddia edildi. ABD ve uluslararası toplumun vereceği mali ve operasyonel destekle, Kahire yönetiminin de onaylayacağı bir çözüm yolu açmanın mümkün olacağı değerlendirmesi yapılırken, İsrail’in yüksek teknoloji odaklı tarımsal yeteneklerini Mısır’la paylaşabileceği ifade edildi. Mısır lideri Abdülfettah el-Sisi birçok defa buna karşı çıkarak, böylesi bir adımı “savaş sebebi” sayacaklarını söylemişti.

Haberin Devamı

Gazzelileri Mısır çölüne sürme kampanyası: İsrail Sina’yı pazarlıyor

İsrail, Gazze’deki kara saldırıları sırasında öldürüp naaşlarını alıkoyduğu 80 Filistinlinin cenazelerini dün bir konteyner içerisinde teslim etti. 80 naaş, Gazze Şeridi’nde toplu mezara defnedildi

NETANYAHU GAZZE’Yİ BOŞALTMAK İSTİYOR

İsrail basını, Başbakan Netanyahu’nun, Gazze’deki Filistinlilerin gönüllü olarak başka ülkelere göç ettirilmesi için çalıştığını yazdı. Netanyahu’nun Likud partisi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, “Bizim sorunumuz mültecileri kabul etmeye hazır ülkeler. Biz bunu çözmek için çalışıyoruz” dediği belirtilirken, Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada İsrailli yetkililerin Gazzelilerin başka ülkelere göç ettirilmesi yönündeki açıklamaları kınandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!