Gazze’de ateşkes umudu

Güncelleme Tarihi:

Gazze’de ateşkes umudu
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2024 07:00

Gazze’de insani ateşkes ve rehine takası formülüyle yürütülen müzakerelerde uzun süre sonra somut bir gelişme sinyali ortaya çıktı. ABD’li yetkililer İsrail’in 6 haftalık planı prensipte onayladığını bildirirken, Hamas da 48 saat içinde olumlu bir gelişme olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken geçen ay Fransa’nın başkenti Paris’te başlayan ve Katar ile Mısır’da devam eden ateşkes müzakerelerinde somut gelişme sinyali ortaya çıktı. Hem ABD’li hem Hamaslı yetkililerin açıklamalarına göre ABD, Katar ve Mısırlı yetkililerin arabulucuğunda yürütülen ateşkes ve rehine takası görüşmelerinde anlaşma ihtimali yakın.

24-48 SAAT BEKLENTİSİ

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, cumartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, İsraillilerin Gazze’de altı haftalık ateşkes önerisini prensipte kabul ettiğini söyleyerek, topun Filistinli grupta olduğu dile getirmişti. Mısır medyasına konuşan Hamaslı yetkililer de, İsrail’in Gazze’nin kuzeyine dönüşlerin gerçekleşmesi ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması dahil olmak üzere bazı koşulları yerine getirmesi halinde 24 ila 48 saat arasında anlaşma için uygun zeminin oluşabileceğini söyledi. Anlaşmaya göre altı haftalık ateşkes boyunca Hamas, elinde tuttuğu yaşlı ve yaralı rehineleri serbest bırakacak. Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında aylardır yerle bir edilen Gazze Şeridi’ne yardım akışı sağlanacak.

LİSTE TALEBİ

Haberin Devamı

Hamas’a yakın kaynaklar henüz serbest bırakılacak rehineler konusunda bir anlaşmaya varılmadığını ifade ederken mutabakatın önündeki en büyük engellerden birinin bu olduğu aktarıldı. İsrail’in Hamas’tan hayatta olan ve yaşamını yitiren rehinelerin isimlerinin olduğu bir liste talep ettiği öğrenildi. Anlaşmaya son şeklini vermek için tarafların görüşmelerini Kahire’de sürdürdüğü kaydedilirken, ABD’li kaynaklar, anlaşmaya varılması durumunda altı haftalık ateşkes sürecinin uzaması için çalışmayı sürdüreceklerini açıkladı. CNN’e konuşan bir diplomatik kaynak, Kahire’de ABD, İsrail, Mısır ve Hamas’ın katılımıyla müzakerelerin sürmesinin planlandığını bildirdi.

Uzun süredir beklenen anlaşmanın sağlanması durumunda 11 Mart’ta başlayacak kutsal ramazan ayı boyunca çatışmalara ara verilmiş olacak. Söz konusu ateşkes, 7 Ekim’de başlayan çatışmalarda geçen kasım ayının sonunda gerçekleşen bir haftalık aranın ardından ikinci olacak. Öte yandan daha önce de birçok defa anlaşmanın eşiğine gelinmiş ancak İsrail hükümetinin savaştan yana tavır almasından dolayı ateşkes gerçekleşmemişti.

Haberin Devamı

AB DE ‘SORUMLU İSRAİL’ DEDİ

Avrupa Birliği, Gazze’de geçen perşembe günü insani yardım almaya çalışırken öldürülen ve yaralanan Filistinlilerin çoğunun İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu vurulduğunu belirterek uluslararası bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Dış İlişkiler Dairesi’nden yapılan (EEAS) açıklamada olayın sorumlusu olarak İsrail gösterildi. Öte yandan katliamla ilgili bir açıklama da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden geldi. Açıklamada Gazze’de insani yardım konvoyuna İsrail tarafından açılan ateş sonucu 100’den fazla kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı olay için “derin endişe” duyulduğunu belirtildi.

YİNE VURDULAR

Haberin Devamı

Yardım konvoyu bekleyen sivillere yönelik saldırıya tepkiler sürerken Filistin haber ajansı WAFA’ye göre İsrail ordusu yardım bekleyen Filistinlilere saldırmaya devam ediyor. Önceki gün Kuveytli bir STK’nın organizasyonuyla Deir El-Balah’ta gerçekleşecek gıda yardımı dağıtımı hedef alındı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Filistinlilere açılan ateş sonrası en az 9 kişi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!