Gazze için ABD-İsrail anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Gazze için ABD-İsrail anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2009 11:03

ABD ve İsrail, Hamas'ın Mısır sınırından Gazze'ye kaçak silah sokmasını engellemek için anlaşma imzaladı. Kaçakçılığın önlenmesi, İsrail'in ateşkes için temel taleplerinden.

Haberin Devamı

RİCE GİDER AYAK İMZALADI 

Anlaşma Amerikan Dışişleri Bakanı Condololeezza Rice ile Washington'da temaslarda bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni tarafından imzalandı.

Ayrıntıları henüz belli olmamakla birlikte, anlaşma çerçevesinde Washington'ın İsrail'e istihbarat ve lojistik desteği sağlaması bekleniyor.

Öte yandan İsrail kabinesinin, tek taraflı ateşkes seçeneğini görüşmek üzere Cumartesi günü toplanacağı bildiriliyor. İsrail'in tek taraflı ateşkes ilan etmesine yönelik çağrı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon'dan gelmişti.

Ancak Genel Sekreter'in Batı Şeria'da yaptığı bu çağrı, İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev tarafından reddedildi. Hamas cephesindeyse, örgütün liderlerinden Halid Meşal, roket saldırılarına son vermeleri için önce İsrail'in operasyonlarını durdurması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Suriye lideri Beşar Esad da, Arapların barış girişiminin öldüğünü söyledi. Halid Meşal ve Beşar Esad Katar'da, bölge ülkelerinin liderlerini bir araya getiren toplantıda konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın katıldığı toplantıya Suudi Arabistan ve Mısır muhalefet etmişti.

Gazze'de ise İsrail saldırıları hız kesmedi.  Saldırılara bir süredir, insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasına olanak tanımak için hergün üç saat ara veren İsrail ordusu, bugün bu ara sırasında da topçu ateşini sürdürdü.

Hamas'ın da, daha az sayıda olmakla birlikte, İsrail'e roket fırlatmaya devam ettiği bildiriliyor. Öte yandan İsrail ordusu, önümüzdeki iki gün boyunca Batı Şeria'nın tüm giriş çıkışlara kapatıldığını duyurdu.

Açıklama, Hamas'ın Cuma namazı sırasında İsrail aleyhtarı gösterilere giderek, bir 'gazap günü' yaşatılması için Filistinlilere çağrıda bulunmasını izliyor.

Filistin yönetimi de, Hamas'a rakip Filistin grubu El Fetih yandaşlarına benzer bir çağrıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!