Gazze günlüğü... Yardım almaya çalışan sivillere ateş açtılar

Güncelleme Tarihi:

Gazze günlüğü... Yardım almaya çalışan sivillere ateş açtılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2024 07:00

İsrail’in askeri harekâtı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yüzbinlerce Gazzeli ölüm-kalım savaşı veriyor.

Haberin Devamı

GAZZE’deki Middle East Eye Monitor muhabiri, kuşatma altındaki kente önceki gün sekiz kamyon yardım girdiğini, Filistinlilerin gıdaları almak için acele ettiğini ancak İsrail güçlerinin Filistinlilerin üzerine ateş açtığını aktardı. Muhabir Motasem Dalloul, “İsrail, sekiz kamyon dolusu insani yardımın girişine izin verdi ve açlıkla mücadele eden insanlara bunları toplamaları için beş dakika süre tanıdı. Süre dolar dolmaz üzerlerine ateş açtı ve insanlar kaçmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyine giden her dört insani yardım misyonundan üçünü engellediğini açıklamıştı.

HAN YUNUS KUŞATMA ALTINDA

- GAZZE’nin en büyük ikinci kenti olan Han Yunus, İsrail ordusu tarafından kuşatılmış durumda. İsrail güçlerinin saldırılarında son 24 saat içinde en az 210 kişi hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, İsrail’in halen faaliyette bulunan en büyük sağlık tesisi olan Nasır Hastanesi’ni hedef aldığını söyledi. Kudra, “Han Yunus’ta bulunan hastanelerdeki sağlık ekiplerinin, hastaların, yaralıların ve yerlerinden edilen Gazzelilerin hayatları tehlikede” dedi. Han Yunus kentine Gazze Şeridi’nin kuzeyinden kaçan yüz binlerce kişi sığınmış durumda.

Haberin Devamı

İSRAİL HAMAS LİDERLERİNİ İSTİYOR

İsrail, yeni ateşkes anlaşmasında Hamas lideri Yahya Sinwar ve Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif’in Gazze’den çıkarılmasını istiyor. Reuters haber ajansının 3 kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail ve Hamas bir ay sürecek bir ateşkes ile İsrailli rehinelerin Filistinli tutuklularla takas edilmesi konusunda genel olarak anlaştı. Ancak Filistinli bir yetkili ise henüz ön veya nihai bir anlaşmaya varılmadığını bildirdi.

BM KARARINI YARIN AÇIKLIYOR

- ULUSLARARASI Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 29 Aralık 2023’te İsrail aleyhine açtığı “soykırım” davasında ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararını yarın açıklayacağını duyurdu. UAD’dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, Gazze’ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlali gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davadaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararın cuma günü saat 15.00’te açıklanacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Filistin halkının Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki haklarına daha fazla, ciddi ve telafisi mümkün olmayan zarar gelmesini önlemek” amacıyla ihtiyati tedbir talep ettiği belirtilirken, kararın kamuya açık bir oturumda Divan Başkanı Yargıç Joan E. Donoghue tarafından okunacağı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!