Gazze’de hastaneler bile hedef

Güncelleme Tarihi:

Gazze’de hastaneler bile hedef
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 01:05

Başarısız ateşkeş girişimi sonrasında İsrail, Hamas’ın üst düzey yöneticilerine ait evlerin de bulunduğu 35 binayı hedef aldı. Gazze’de can kaybı 220’ye çıktı. İsrail, 100 bin Filistinliye SMS, telefon çağrıları ve broşürle “evlerinizden çıkın” çağrısı yaptı. Felçli ve komadaki hastaların kaldığı Vefa Hastanesi’ne dahi “boşaltın” uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

MISIR’ın önayak olduğu ateşkes girişiminin başarısız olmasının ardından “Koruyucu Hat Operasyonu”nun kapsamını genişleten İsrail, dün Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahia ile Beyt Hanun kentlerinde yaşayan 100 bin kişiye broşür ve kısa mesajlarla tahliye uyarısı yaptı. İsrail Hava Kuvvetleri, uyarılarda bu yerlerdeki Hamas hedeflerine operasyon yapılacağını duyurdu. Hatta ordu Gazze Şeridi’nin en önemli kenti Gazze yakınlarındaki Vefa Hastanesi’nin bile boşaltılmasını istedi. Felçli ve komada olan hastaların tedavi gördüğü hastaneye yönelik uyarı, kuruluştaki sağlık personelini isyan ettirdi. Önceki akşam hastaneye topçu ateşi açan İsrail ordusu kısa süre sonra kuruluşun ertesi sabaha kadar boşaltılmasını talep etti. Uyarıyı üç kez yapan ordu, sabah hava saldırılarının yoğunlaştırılacağını da bildirdi. Dün Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan hastane müdürü Basman Alaşi, sağlık kuruluşunda felçli ya da komada 14 hastanın da bulunduğunu belirterek, “Hastalarımızı bırakamayız. Hareket edemezler, yürüyemezler, yiyemezler kendi başlarına kafalarını bile kaşıyamazlar” dedi. Onları götürecek hiçbir yerin olmadığını söyleyen Alaşi, “Gazze’de güvenli hiçbir yer yok. Eğer bir hastane emniyetli değilse, neresi güvenlidir” sorusunu yöneltti. İsrail ordusunun tesisin hastane olduğunu bildiğini söyleyen personel de, güvenlik için uluslararası kuruluşlardan yardım istedi.

Haberin Devamı

UYARIYI DİNLEYEN AZ:

AFP, Gazzelilerin tahliye uyarılarını genel olarak dikkate almadığını belirtti. Gazze’nin doğusundaki Zeytun semtinde ajansa konuşan beş çocuk babası Faysal Hasan da uyarıya kulak asmayan Filistinliler arasında. Hasan, “Uçaklardan insanlara gitmelerini söyleyen bu kağıt parçalarını attılar. Nereye gitmeliyiz? Ne olursa olsun evimi terk etmeyeceğim” dedi. Hamas da, İsrail’in uyarılarına dair endişe edecek bir şey olmadığını kaydetti. Açıklamada “Bu, cephe gerisindeki morali bozmaya yönelik psikolojik savaşın bir parçası” dendi.

LİDERLERİN EVLERİ HEDEF:

Gazze Şeridi’ne yönelik dünkü hava operasyonlarında İsrail ordusu, Hamas’ın lider kadrosuna ait evlerin de bulunduğu 35 binayı hedef aldı. Örgütün Siyasi Büro Şefi Mahmud Zahar, Hamas milletvekili İsmail el Eşkar, eski Gazze hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Hammad ve Filistin Yasama Konsey Yardımcısı Cemile el Şandi’nin konutları bombalandı.

Haberin Devamı

Gazze’de hastaneler bile hedef

Plaj katliamı

İsrail hücum botlarının denizden açtığı ateşte Gazze plajındaki dört Filistinli çocuk öldü. Çocukların cansız bedenlerini gören yakınları acı içinde ne yapacaklarını bilemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!