FT: Serdar Denktaş köprü olabilir

Güncelleme Tarihi:

FT: Serdar Denktaş köprü olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2004 12:18

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, "ayıklanması gereken unsurlar olduğu kaydıyla Annan Planı'nın halen masada olduğu" yönündeki açıklaması, İngiliz basınında Türk tarafının Kıbrıs'ta müzakerelere tekrar başlayacağının işareti olarak değerlendirildi. Rauf Denktaş'ın oğlu DP lideri Serdar Denktaş'ın ise, uzlaşmaya giden yolda köprü rolü oynayacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, "ayıklanması gereken unsurlar olmakla birlikte, Annan Planı'nın masada olduğunun söylenebileceği" yönündeki açıklamaları, Türk tarafının müzakerelere dönüş işareti olarak değerlendirildi.

Kıbrıs'ta anahtar rolün, Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş'ta olduğu de kaydedildi. İngiltere'nin önemli gazeteleri, KKTC lider Rauf Denktaş'ın son açıklamaları çerçevesinde, Kıbrıs'ta müzakerelere giden yolda yeni bir umudun doğduğunu yazdılar.

THE GUARDIAN: ERDOĞAN BUSH GÖRÜŞMESİNDE KIBRIS VAR

İngiltere'nin etkili gazetelerinden The Guardian'ın Atina muhabiri Helena Smith, KKTC Lideri Rauf Denktaş'ın, daha önce "öldüğünü" açıkladığı Annan Planı'na ilişkin söylemini yumuşatmasıyla, Ada'da bölünmüşlüğün giderilmesi için yeni umutların doğduğunu yazdı. Denktaş'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden dönüşünde Annan Planı'nın halen masada olduğu ve "oturup tartışacağız" yönündeki sözlerine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Haberde, Türkiye'nin Ada'da düğümün çözülmesi için uluslararası baskı altında olduğu anımsatıldı. Kıbrıs'ın, AB'ye bölünmüş olarak girmesi halinde, Ankara'nın, Ada'nın kuzeyini "işgal eden" yaklaşık 35 bin Türk askeriyle "utanç verici" bir duruma düşeceği öne sürüldü.

Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Ocak'ta yapacağı Washington ziyaretinde, ABD Başkanı George Bush ile Kıbrıs konusunda görüşülmesinin beklendiğini de yazdı.

İKİ ATİNA MUHABİRİNDEN AYNI KELİMELER VE AYNI YORUM

The Guardian gazetesinin Atina muhabiri Helena Smith'in yorumundaki gibi, Independent'in Atina muhabiri Daniel Howden'ın yorumunda da, Türkiye'nin ABD, BM ve Avrupalı liderlerden gittikçe artan bir baskı ile karşı karşıya kaldığı benzer tanımlarla ifade edildi. Baskının, bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak ve "Türk askerlerinin AB toprağını işgal etmesiyle içine girebilecekleri 'utanç verici' durum"dan kaçınmak için olduğu ifade edildi. İki farklı gazetenin Yunanistan muhabirlerinin aynı gün aynı konuda çıkan haberlerindeki aynı ifadeler dikkat çekti.

FT: SERDAR DENKTAŞ KÖPRÜ OLABİLİR

Ekonomi çevrelerinin saygın gazetesi Financial Times'ta yer alan yazıda ise, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlu ve koalisyon ortağı Demokrat Parti'nin lideri Serdar Denktaş'ın Ada'da çözüme giden yolda bir köprü rolü üstlenebileceği ifade edildi. Serdar Denktaş'ın, Ada'yı birleştirmeye hazır olan yeni koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanı olduğu ancak daha da önemlisi, müzakerelerde babasıyla yan yana oturacağı yorumu yapıldı.

Haberin Devamı

Serdar Denktaş'ın, babasını ikna etmesi halinde  Brüksel ve Washington nezdinde önemli bir konum kazanabileceği kaydedildi. Serdar Denktaş'ın, Ada'nın güneyine birkaç kez geçerek, Rum kesimi liderleriyle görüştüğüne de dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!