FT: AB verdiği sözü onurlandırmalı

Güncelleme Tarihi:

FT: AB verdiği sözü onurlandırmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2005 11:50

İngiliz Financial Times gazetesinde yayınlanan köşe yazısında pek çok üye ülkenin, Türkiye’ye geçtiğimiz Aralık’ta verilen taahhütlere uyulmamasının AB’ye zarar vereceğinin bilincinde olduğu belirtildi. Yazıda, AB’nin Türkiye’ye verdiği sözü onurlandırması gerektiği ifade edildi.

Haberin Devamı

AB’nin müzakerelere planlandığı gibi bir ay içinde başlama eğiliminde olduğunu belirten gazete, Fransa, Almanya, Avusturya ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türkiye’ye muhalif tutumlarını dile getirmeye devam ettiği belirtildi.

"AVUSTURYA MACARİSTAN HIRİSTİYAN DEMOKRATLARI BENZETMESİ"

Yazıda, özellikle bir zamanların Avusturya-Macaristan İmparatorluğu topraklarında yaşayan bazı Hristiyan Demokratlar’a göre, "Türkiye’nin hala Viyana kapılarında beklediği" ifade edildi.

Gazete ayrıca bu kişilerin "Türkiye Müslüman ve gerçekten Avrupalı değil" görüşünde oldukları ve bu savın özellikle Avusturya ve Almanya’nın muhaliflerinin dayanağı olduğu belirtildi.

Fransa’nın da Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımaması yüzünden Türkiye’nin üyeliğine karşı olduğunu belirten yazıda, ancak durumun göründüğü kadar kötü olmadığı, "Villepin’in oportunist açıklamalarının" Türkiye’nin üyeliğine açıkça muhalefet eden rakibi Nicolas Sarkozy’ye verilen desteği çalmak için yapıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Buna rağmen Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın Türkiye ile müzakerelere başlama eğiliminde olduğunu belirtilen haberde, Almanya’da yeni kurulacak hükümetin de muhtemelen süreci planlandığı şekilde izleyeceği, Hırvatistan’ın AB yoluna girmesine izin verilmesi halinde de Avusturya’nın "ateşkese" gideceği belirtildi.

Yazıda Rumlar’ın da izolosyonu riske atmamak için sürece itiraz etmeyeceği tahmininde bulunuldu.

"ASIL SAVAŞ MÜZAKERE SÜRECİNDE YAŞANIR"

Financial Times’ta yayınlanan yazıda, "asıl savaşın" ise 10 yıldan fazla sürecek müzakerelerin başlamasının ardından yaşanacağı belirtildi.

Yazıda ayrıca Orhan Pamuk davasına da değinildi ve davanın "en hafif ifadeyle talihsiz" olduğu ifade edildi. Gazete, "Tarihin bu kanla sulanmış kesimiyle yüzleşmeden" Türkiye’nin AB’ye girmesinin beklenemeyeceği ifade edildi.

Gazetede, Başbakan Erdoğan için "neo-İslamcı Başbakan" ifadesinin kullanılması ise dikkat çekti.

AVUSTURYA BASINI: İMTİYAZLI ORTAKLIK AB’YE GÜVENİ AZALTIR

Öte yandan Avusturya’nın Der Standard gazetesi, AB’nin Türkiye’ye 1999 yılında adaylık statüsü tanığı 2004 yılında ise müzakerelere başlama sözü verdiğini hatırlattı. Gazete, buna rağmen Türkiye’ye bir imtiyazlı ortaklık verilmesi halinde bunun AB’yi zayıflatacağını savundu.

Haberin Devamı

ALMAN GAZETESİNDEN ELEŞTİRİ

Almanya’da yayınlanan Frankfurter Rundschau ise geçtiğimiz hafta düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye ile müzakerelere başlamanın ertelenmemesi ile bakanların büyük bir cesaret eksikliği gösterdiği belirtildi. Haberde, AB vatandaşlarının referandumlarla Türkiye’nin üyeliğini reddedeceği de öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!