Fransa'da Le Pen’e devlet yardımı yok

Güncelleme Tarihi:

Fransada Le Pen’e devlet yardımı yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransa'da Jean-Marie Le Pen'in lideri olduğu ırkçı Ulusal Cephe'ye devletten yapılan mali yardımların kesilmesi için parlamentoya bir kanun tasarısı sunuldu. Tasarıda Cumhuriyet'e muhalif örgütlere devlet tarafından parasal yardımda bulunamayacağının altı çizildi.

Sözkonusu tasarı bölge meclisleri seçimleri sırasında üyelerinin bazıları Ulusal Cephe'nin desteği sayesinde seçilen merkez sağdaki UDF (Fransız Demokrasisi İçin Birlik) Yönetimi tarafından hazırlandı. Paris milletvekili ve UDF Genel Sekreteri Claude Goasguen tarafından açıklanan öneri, Fransız Anayasası'nın dördüncü maddesinde değişiklik yapılarak, ‘demokrasi ve ulusal egemenlik prensiplerine uymayan siyasi partilere devlet yardımının kesilmesine’ yönelik bir görüş eklenmesini öngörüyor.

Goasguen, Cumhurbaşkanı Jacquas Chirac da dahil olmak üzere toplumun büyük bir çoğunluğunun Le Pen'in partisi FN'nin ırkçı ve yabancı düşmanı olduğu görüşünde birleştiğini ve bu durumun kesinlikle Fransız Anayasası'nın temel prensipleriyle bağdaşmadığını söyledi.

Fransa'da bir siyasi partinin Anayasa'ya aykırı olup olmadığının tesbit edilmesinin zorluğuna dikkat çeken Goasguen, bu durumda ırkçı bir partiye vurulacak en büyük darbenin devletin verdiği mali yardımları kesmek olacağını dile getirdi. Tasarı kanunlaşmazsa, FN'nin bu yıl devletten 42 milyon franga (1.7 trilyon lira) yakın mali yardım alacağı bildiriliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!