Fransa’daki 'Türkiye Mevsimi' tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’daki Türkiye Mevsimi tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2009 18:58

FRANSA’da Temmuz ayında başlayacak Türkiye Mevsimi etkinlikleri, Paris’te düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

Başta başkent Paris olmak üzere Fransa’nın hemen her büyük şehrine yayılacak olan etkinlikler dizisi, bu ülkedeki olumsuz Türkiye imajını kurmayı ve iki toplum arasında her alanda bağlantıları güçlendirmeye yönelik olarak hazırlandı.

Fransa, Türkiye’yi 9 aylığına misafir etmeye hazırlanıyor. Bu yılın temmuz ayında başlayıp 2010 yılının mart ayı sonunda tamamlanacak Türkiye Mevsimi etkinliklerine ilişkin tanıtım toplantısı bugün düzenlendi. Projenin ana sponsorlarından Axa’nın Paris merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Fransa Türkiye Mevsimi Türkiye yöneticisi ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Görgün Taner, etkinlikleri hazırlarken üç önemli ana unsuru ön plana çıkardıklarını, bunların "gençlik", "kadınlar" ve "dinamik iş dünyası" olduğunu belirtti. Türkiye’nin genç nüfusunun, yerleşikleşmiş söylem ve tavırların tümünü sorgulamakta olduğunun altını çizen Taner, "Bizim de Türkiye Mevsimi’nde amacımız, bu yeni bakış ve yeni yaklaşımdan örnekler getirmek ve özellikle bunları Fransa’daki genç kesime anlatabilmek" şeklinde konuştu. Fransız toplumunun Türkiye’ye bakışını gözden geçirmesini ve yeniden yapılandırmasını istediklerini, etkinlikleri hazırlarken bunu dikkate aldıklarını vurgulayan Taner, “Bu amaçla, programlamayı yaparken, gelenekselin yanısıra bugünün Türkiyesini ve bugünün Türkiyesi’nin, Avrupa kültürünü nasıl etkileyeceğini, katkılarının ne olacağını anlatmaya çalıştık” dedi.

Mevsimin Fransa’daki yöneticisi Stanislas Pierret’yse, daha önce bu türden çok sayıda projede görev yaptığını; ancak Türkiye mevsiminin gerçekleştirileceğinin duyurulmasından bu yana gerek Fransa’da iş dünyası gerekse de kültürel çevrelerden gelen tekliflerin boyutunun, bugüne dek gördüklerinin kat be kat üstünde olduğunu vurguladı.

AÇILIŞ EYFEL KULESİ’NİN ÖNÜNDE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransız meslektaşı Nicolas Sarkozy’nin açılışına katılması beklenen Türkiye Mevsimi, 4 Temmuz tarihinde, ünlü Eyfel Kulesi’nin karşısındaki Trocadero Meydanı’nda görkemli bi Mercan Dede konseri ve Anadolu Ateşi dans gösterisiyle başlayacak. Bu etkinliğin sorumlusu organizatör Ali İnan, Doğan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Fransa’nın en tanınmış sembolü Eyfel Kulesi’nin hemen önünde düzenlenecek böylesi bir konserin, Türkiye’nin sesini Fransa’da duyurmak açısından çok etkili olacağını vurguladı.

Türkiye Mevsimi’nin en çarpıcı etkinliklerinden bir başkasıysa, Paris’in prestijli yapısı Büyük Saray’da gerçekleştirilecek olan "İstanbul: İki kıta için köprü" sergisi. 10 Ekim - 25 Ocak tarihleri arasında sanatseverlere sunulacak olan sergi, farklı kültürlerin başkenti İstanbul’un tarihini neolitik çağlardan başlayarak bugüne dek anlatma iddiasıyla hazırlanıyor.

Türkiye Mevsimi; başkent Paris’in yanısıra Lyon, Marsilya, Strasbourg, Lille gibi çok sayıda kentte düzenlenecek onlarca etkinlikle tam 9 ay boyunca Fransız toplumuna Türkiye’yi farklı yönleriyle tanıtacak.

MALİYETİ YAKLAŞIK 20 MİLYON EURO

Fransa Türkiye Mevsimi etkinliklerinin toplam bütçesi yaklaşık 20 milyon Euro olarak belirlendi. Bu bütçenin 5 milyon Euro’luk kısmını Fransa tarafı karşılıyor. Axa, Areva, Total, EADS, BNP Paribas gibi firmaların sponsorluk edeceği Mevsim’e Türkiye tarafınınsa 13 ila 15 milyon Euro’luk bir katkı koyması bekleniyor. Ancak şu ana kadar bu rakamın çok küçük bir kısmı, projenin yöneticilerine aktarılabildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 11 Nisan’da Dolmabahçe Sarayı’nda Türkiye’deki belli başlı işadamlarıyla biraraya gelerek, kendilerinden, Türkiye’nin Fransa’daki tanıtımı için büyük önem taşıyan Mevsim etkinlikleri için ellerini ceplerine atmasını isteyecek. İşadamlarından gelecek katkının ardından bütçenin kalan kısmınıysa büyük ölçüde Başbakanlık Tanıtım Fonu tamamlayacak.

Mevsim hazırlıklarının başladığı dönemlerde destek sözü veren bazı işadamlarının, küresel finansal krizin etkileri nedeniyle bir ölçüde geri çekildikleri ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!