Fransa’da L’Oreal depremi

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da L’Oreal depremi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Çalışma Bakanı Eric Woerth’in eşi Florece’nin, 3 yıl boyunca ülkenin en zengin kadını, kozmetik devi L’Oreal’in patronu Bettencourt’nin vergilerini kaçıran firmada çalışıp yolsuzluklara göz yumduğu iddia edildi. Muhalefet, bakanın istifasını istiyor.

ÜLKEYİ sarsan skandal, 20 milyar dolar servete sahip kozmetik patroniçesi Liliane Bettencourt(87) ile kızı François Bettencourt-Meyers arasındaki servet davasında yayınlanan ses kayıtlarıyla ortaya çıktı.

Bettencourt-Meyers, aylar önce annesinin 1 milyar euro hediye ettiği fotoğraf sanatçısı François-Marie Banier’e dava açmıştı. Davada elini güçlendirmek isteyen Meyers annesinin telefon kayıtlarını ele geçirdi. Bettencourt’un, servetini yöneten şirketin sahibi Patrice de Maistre ile konuştuğu ses kayıtı, miras davasında mahkemeye sunulunca siyasi bir skandal ortaya çıktı.

Siyasilere ‘hediye’

İnternet sitesi Mediapart’ta bir bölümü yayınlanan ses kayıtlarında Maistre, Çalışma Bakanı Eric Woerth’nin ricası üzerine karısı Florence’ı işe aldığını, bakana ve Sarkozy’e çek ayarlanması gerektiğini anlatıyor. Florence işe girdikten sonra 3 yıl boyunca şirket yüksek miktarda vergi kaçırıyor. KL’Oreal’in patronu vergi kaçırıp İsviçre’de 80 milyon euro hesabını da gizlerken iktidardaki UMP Partisi’ndeki “dostlarına” bağış yapıyor.

İstifa çağrısı

Muhafelet skandalın patlak vermesinden sonra istifa çağrısı yaptı. Sosyalist Parti’den Arnaud Montebourg “Bakana vergilerimizi yönetme işi emanet. Karısı da L’Oreal’in vergi kaçırma işlerini organize ediyor. Harika bir cumhuriyet” dedi. Yeşiller Partisi’nden AP milletvekili Eva Joly, “Muz cumhuriyetinde yaşamıyorsanız, Eric Woerth derhal istifa etmeli” dedi. Karısının şirkette “yönetici değil, sıradan bir çalışan” olduğunu söyleyen bakan iddiaları sert dille reddetti. Bettencourt ise kızı ve ses kaydını alan baş hizmetlisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Lililan Bettencourt’un servetini yöneten Patrice de Maistre’nin kadınla yaptığı konuşmada şu ifadeler dikkat çekiyor:

Sarkozy’nin danışmanı beni aradı. “Kızınızın suç duyurusunu inceleyen Savcı, 3 Ekim’de kızınızın suç duyurusunu reddedecek” dedi.

Bu çekleri imzalamanız gerekiyor. Birisi Bütçe Bakanı, birisi de Sarkozy için. Hepsi legal miktarlarda 7 bin 500 Euro. Bugünlerde dost edinmemiz lazım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!