Flaş iddia: Gül Erbil'e gelebilir

Güncelleme Tarihi:

Flaş iddia: Gül Erbile gelebilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 15:02

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani’nin özel sekreteri Serbaz Hawrami, Neçirvan Barzani’nin Ankara’ya davet edilmesinin sıra dışı bir gelişme olmayacağını belirterek, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Erbil’i ziyaret etmesi uzak bir ihtimal değildir. Türkiye- Kuzey Irak ilişkileri sadece güvenlik boyutunda ele alınmamalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Erbil’de yayımlanan ‘Rojname’ adlı gazeteye röportaj veren Neçirvan Barzani’nin Özel sekreteri Serbaz Hawrami, geçmişte Mesut Barzani, Neçirvan Barzani ve diğer üst düzey Kürt yetkililerin Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatarek, bu nedenle Başbakan Neçirvan Barzani’nin Ankara’ya davet edilmesinin sıra dışı bir gelişme olmayacağını söyledi.

Serbaz Hawrami, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan’ın Erbil’i ziyaret etmesi konusunda ise şunları söyledi: “Sayın Gül ve Erdoğan’ın Erbil ziyaretine ilişkin resmi bir gelişme şu ana kadar yaşanmamıştır. Fakat Türk medyasının, ‘Kürdistan yönetimi Abdullah Gül’ü bekliyor’ yönündeki haberleri ve yazarların Türk yetkililerin, Kuzey Irak'ı ziyaret etmesi gerektiği yönündeki görüşleri dile getirmesi, bu iddiaların oluşmasına sebep olmuş olabilir. Ancak arzu edildiği gibi böyle bir gezinin yaşanması uzak bir ihtimalde değil. Türkiye ile ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiğimizi defalarca dile getirdik. Her ne kadar güvenlik konusu önemli olsa bile ilişkilerin sadece güvenlik boyutunda ele alınmaması gerekiyor. PKK sorunun sadece Kürdistan bölge topraklarında olan bir sorun değil. Akdeniz, Karadeniz ve Rusya sınırına yakın bölgelerde de PKK’nın varlığı bulunmaktadır.”

Hawrami, Türkiye ile daha çok ekonomik anlamda güçlü bir ilişkiye sahip olduklarını, kültürel anlamda henüz istenildiği bir ilişkinin gelişmediğini söyledi. Hawrami, Türkiye’nin Kürt sorununa olan hassasiyeti yüzünden kültürel ve siyasi alanda ilişkilerin bugüne kadar gelişmediğini, fakat içinde bulunulan süreçte gerek Türkiye, gerekse Kürdistan cephesinde bu alanlarda da ilişkilerin gelişmesi yönünde bir iradenin oluştuğunu kaydetti. Kerkük konusuna da değinen Hawrami, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kerkük meselesinin çözümü ancak anayasa ile mümkündür. Irak anayasasının Türkiye’nin de içinde bulunduğu dünya ülkeleri tarafından tanınmış bir anayasa olduğu unutulmamalıdır. Eğer Kerkük sorunu anayasaya göre çözüme kavuşturulmazsa, Irak hiçbir şekilde karşı karşıya kaldığı sorunlardan kendini kurtaramaz.”

Türkmenler’in Kürdistan bölge sınırları içinde kalması durumunda bölgedeki ikinci büyük ulus olacaklarını vurgulayan Hawrami, “Bu da Türkmenler'in daha etkili olmasını ve bölgenin Türkiye ile ilişkilerinin gelişmesine yarar sağlayacaktır. Ancak Irak sınırları içinde kalırlarsa ikinci büyük ulus olmayı ellerinden kaçıracakları gibi siyasi arenedaki etkileri ortadan kalkar. Bu nedenle Türkmeler'in Kürdistan sınırları içinde kalması onların çıkarına olacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!