‘First lady’ye darbe

Güncelleme Tarihi:

‘First lady’ye darbe
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 23:52

Güneydoğu Afrika ülkesi Zimbabve’de first lady ile eski başkan yardımcısı arasında yaşanan halef çekişmesinin ardından ordu yönetime el koydu. İngiltere’den bağımsızlığın kazanıldığı 1980’den bu yana ülkenin başında olan ‘Bob Amca’ lakaplı Robert Mugabe (93) ve halefi gözüyle bakılan eşi Grace Mugabe (52) ev hapsine alındı. Yetkililer ‘darbe’ olmadığını savundu, ‘iktidarın kansız el değiştirmesi’ dedi.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZLIK kahramanından muhaliflerini susturan, insan hakları ihlalleri nedeniyle diktatöre dönüşmekle suçlanan Robert Mugabe (93), 100 yaşında da iktidarda olma hayalini kurarken son dönemde yaptığı konuşmalarda düşük performansıyla dikkat çekiyordu. Konuşurken daha fazla takılıyor, duraksıyor, kekeliyordu. Her ne kadar Başkan Mugabe gelecek yılki seçimler için aday olsa da kendisinden 41 yaş küçük olan ikinci eşi Grace Mugabe’nin yakında ülkenin yeni lideri olabileceği söylentileri giderek daha fazla konuşuluyordu.

ZEHİR KOMPLOSU

Ve geçen günlerde Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa’nın (75) görevden alınması spekülasyonları daha da arttırdı. Öncesinde ‘timsah’ lakaplı Mnangagwa’nın Mugabelerin çiftliğinde üretilen dondurmayla zehirlenmek istendiğine dair iddialar çıkmıştı. Sonunda Başkan Yardımcısı’nın gereken sadakati göstermediği öne sürülerek görevden alındığı açıklandı. Böylece first lady Grace Mugabe, iktidar yarışında bir adım öne geçmişti. Fakat önceki gün tanklar bir anda yollara çıkmaya başlayınca ‘darbe mi oluyor’ tedirginliği yaşanmaya başladı.

Haberin Devamı

‘DARBE DEĞİL’ İDDİASI

Askerler, devlet televizyonunu ele geçirdi. Başkent Harare’de zırhlı araçlar hükümet binaları, parlamento ve mahkemelere giden yolları tuttu. Parlamento yakınlarında çatışma çıktığı haberleri geldi. Tümgeneral SB Moyo, televizyondan yaptığı açıklamada “Biz ülkede sosyal ve ekonomik acı yaşatanları adalete teslim etmek için Mugabe’nin etrafında suç işleyenleri hedef alıyoruz. Görevimiz sona erer ermez, ülkede durum normale dönecektir” dedi.

Geçen hafta görevden alınan eski Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa’nın ise sürgünden ülkeye döndüğü bildirildi. Zimbabve’de güçlü bir konumda olan Emekli Ordu Mensupları Birliği (EOMB), askeri müdahaleyi ‘iktidar suiistimaline karşı kansız bir düzeltme’ olarak niteledi. EOMB lideri Chris Mutsvangwa, “Yaşlı bir diktatörün yetkilerini karısının etrafındaki hırsızlara teslim ettiği acılı dönemin sona erdiğini” kaydetti. Bazı bakanlar ise tutuklandı.

‘First lady’ye darbe

Haberin Devamı

BAYAN MUGABE KAÇTI MI

- Mugabe ve ailesinin ev hapsinde olduğu bildirilirken Bayan Mugabe’nin Namibya’ya kaçtığı iddiaları ortaya atıldı.

- Grace Mugabe, Başkan’ın ikinci eşi. İki oğulları ve bir kızları var. ‘Dünyanın en yaşlı lideri’ olan Mugabe’den 41 yaş genç.

- İlişkileri Robert Mugabe’nin sekreteri olduğu dönemde başladı. O sıralar Mugabe’nin ilk eşi ölümcül bir hastalıkla mücadele ediyordu.

- 1996 yılında gösterişli bir düğünle evlendiler. Aşırı harcamaları nedeniyle muhalifleri ona ‘Gucci Grace’ diyor. Sevenler ise hayırsever faaliyetleri ve yetimhane yaptırmasından övgüyle bahsediyor.

AB: ENDİŞELİYİZ

İNGİLTERE’nin eski sömürgesi Zimbabve’de ordunun yönetime el koymasının ardından AB, ‘barışçıl çözüm’ çağrısında bulundu. AB Komisyonu Sözcüsü Catherine Ray, AB’nin durumu endişeyle izlediğini belirterek, “Barışçıl çözüm hedefiyle ilgili tarafları gerilimden diyaloğa çağırıyoruz” diyerek anayasal düzenin ve demokratik yönetimin korunması, kişi haklarına saygı gösterilmesi vurgusu yaptı. Mugabe ve karısı AB’nin kara listesinde yer alıyor. Avrupa’ya seyahat etmeleri yasak ve malvarlıkları dondurulmuş durumda.

Haberin Devamı

İngiltere ise Zimbabve’ye itidal çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Boris Johnson, durumun çok belirsiz olduğunu belirterek “Herkes istikrarlı ve başarılı bir Zimbabve görmek istiyor, herkese şiddetten uzak durulması çağrısı yapıyoruz” dedi.

ABD Büyükelçiliği de dün Zimbabve’de konsolosluk hizmetlerini askıya alırken, İngiliz Büyükelçiliği vatandaşlarına güvenli yerlerde kalma çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!