Filistinlilere El Aksa yasağı

Güncelleme Tarihi:

Filistinlilere El Aksa yasağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2023 07:00

İsrailli yetkililer ramazan ayında Kudüs’teki Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmeye hazırlanan Filistinlilere kısıtlama getirdi.

Haberin Devamı

İsrailli yetkililer Filistinlilerin ramazan ayı boyunca Mescid-i Aksa’ya girişine çeşitli sınırlamalar getirdi. 12 ila 55 yaş aralığındaki erkeklerin cuma namazı için ibadethaneye girişi yasaklanırken abluka altındaki Gazze Şeridi’nde ve Batı Şeria’da işgal altında yaşayan Filistinlilerden 50 yaş üstü kadınlar ve 55 yaş üstü erkeklerin pazardan perşembeye kadar Kudüs’ü ziyaret edebileceği duyuruldu.

ZORLU RESTORASYON

İslam âleminin ilk kıblesi olan ibadethanede restorasyon işlemleri de sürüyor. Aksa’da 40 yılı aşkın süredir işçilere nezaret eden mimar Bassam al-Hallaq, Amerikan New York Times gazetesine konuşarak zor şartlar altında çalıştıklarını belirtti. İsraili yetkililerin onayı almadan bir kiremitin bile değiştirilemediğini söyledi.

TEPKİ ÇEKEN KARAR

Haberin Devamı

Öte yandan İsrail Parlamentosu, İsrail vatandaşlarının Batı Şeria’daki dört Yahudi yerleşimine dönüş yasağını kaldıran düzenlemeyi önceki gün kabul etti. Karar sonrası ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın, İsrail Büyükelçisi Mike Herzog’a yasaya ilişkin endişelerini dile getirdiğini bildirdi. Tasarının yürürlüğe girebilmesi için ordunun onayı gerekiyor.

TÜRKİYE DE O KARARI KINADI

İsrail Parlamentosu’nda alınan karara bir tepki de Ankara’dan geldi. Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesi ve Batı Şeria’da bazı yasa dışı yerleşimlerin tahliyesine ilişkin yasada değişiklik yapılmasını kınadı. İsrailli bakanların Filistin devleti ve halkına ilişkin sözlerin de kabul edilemez olduğu belirtildi. Ayrıca Yahudilerin Hamursuz Bayramı ile denk gelen ramazan ayının huzur içinde geçmesi için taraflar sağduyuya davet edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!