Filistin yönetimi, İsrail’i şikayet etti

Güncelleme Tarihi:

Filistin yönetimi, İsrail’i şikayet etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 00:26

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasına yönelik protestolar sırasında İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nde 62 Filistinli göstericiyi öldürmesinin yankıları sürerken, Filistin hükümeti, savaş suçu ve Filistinlilere ayrımcılık suçu işlendiği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Filistin, İsrail aleyhine soruşturma başlatılmasını istedi.

Haberin Devamı

FİLİSTİN Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, Filistin halkına karşı İsrail’in savaş suçu ve ayrımcılık (apartheid) suçu işlediğini belirterek Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvurdu, İsrail hakkında derhal soruşturma açılmasını talep etti. Maliki, dün Lahey’de UCM’nin Başsavcısı Fatou Bensouda ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptı.

‘YETERİNCE DELİL VAR’
Görüşme sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen Maliki, “UCM Başsavcısı Fatou Bensouda’ya teslim ettiğimiz dosyayla hemen ve gecikmeden bir inceleme yapılması talebinde bulunduk. Dosyada işlenen suçlara ilişkin yeterince delil var. Bu adımı, nesilden nesle İsrail’in cezalandırılmadan işlediği suçlardan dolayı acı çeken Filistinliler için attık” dedi. Suçlara sebebiyet verenlerin sorumlu tutulması gerektiğini belirten Maliki, “Teslim ettiğimiz dosyanın içerisinde Filistin topraklarında ve sınırlarında işlenen bütün suçlar mevcut. Buna Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi de dâhil. Özellikle Büyük Dönüş Yürüyüşü’nde yapılan acımasız saldırıyla ilgili deliller de var. Bu adaletsizliğin Filistin’in geleceği olmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Maliki, incelemeye yardımcı olmaya ve ilerlemesi için tam destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.     

Haberin Devamı

SİSTEMATİK YARALAMA
Öte yandan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, İsrail askerlerinin Gazze sınırındaki Filistinli göstericilere karşı kullandığı gerçek mermilerin iç organlara, kemik ve kaslara büyük zarar vermesi için tercih edildiğini söyledi. Krahenbühl, İsrail askerlerinin Gazzelileri kasten ve sistematik şekilde yaraladığını belirtti. 

 

‘İSRAİL HESAP VERECEK’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İsrail, estirdiği terörden dolayı hesap vermezse aymazlığı giderek artıyor. O yüzden İsrail, hesap verecek. Bugün (dün) Filistin Dışişleri Bakanı kardeşimiz Riyad el-Maliki, İsrail’in yaptıklarını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürdü. Bunun peşini bırakmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL: YASAL GEÇERLİLİĞİ YOK
Filistin yönetiminin İsrail’in katliamlarını UCM’ye taşımasını, İsrail hükümeti “yasal geçerliliği olmayan bir adım” olarak değerlendirdi. Filistin tarafının İsrail’le barış sürecini sürdürmeye çalışmak yerine UCM’yi “siyasi amaçları ve kendi çıkarları için kullandığı” iddiasında bulunulan İsrail açıklamasında, “Filistin’in bir ‘devlet olmaması’ ve İsrail’in UCM’ye üye olmaması nedeniyle Filistinliler tarafından yapılan başvuru yasal olarak geçersizdir” ifadelerine yer verildi. İsrail, 2002’de artık UCM’nin  bir tarafı olmadığını açıklamıştı. Filistin Devleti, UCM’nin esasını oluşturan Roma Statüsü’ne 2 Ocak 2015’te kabul edildi. 

Haberin Devamı

İSRAİL HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI: ‘F-35’LERLE İLK BİZ SALDIRDIK’
Gazze’deki katliam uluslararası yargıya taşınırken, dün İsrail ordusundan dikkat çekici bir açıklama geldi. Ordu, Amerikan Lockheed firmasının geliştirdiği radara yakalanmayan yeni nesil F-35 uçaklarını askeri harekâtta kullandığını açıkladı. Bu, F-35’lerin operasyonel kullanımına dair ilk duyuru oldu. İsrail bu uçaklara “Adir” (korku veren, kuvvetli) adını verdi.        

9 UÇAK TESLİM EDİLDİ
İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Amikam Norkin dün yaptığı açıklamada, “Adir uçakları halihazırda aktif ve savaş operasyonları yürütüyor. Aslında biz, dünyada ilk operasyonel F-35 saldırısını gerçekleştirdik. Ortadoğu’da F-35’leri kullanarak iki saldırı düzenledik” dedi. Norkin, konuyla ilgili daha fazla detay vermedi. İsrail ordusu Suriye’de Şii Hizbullah ve İran güçlerine yönelik bir dizi saldırı düzenlemişti. Geçen aralık ayında 9 adet F-35’in envanterlerinde olduğunu duyuran İsrail hükümeti, ABD’den 50 adet F-35 uçağı satın almayı planlıyor. Türkiye, bazı parçalarını imal ettiği F-35 uçaklarından 100 adet sipariş etmişti. İlk F-35 teslimatının haziran ayında yapılması beklenirken ABD Kongresi’nde Ankara’ya sevkıyatın durması için yasa tasarıları hazırlanmıştı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!