Filistin’de iç savaş

Güncelleme Tarihi:

Filistin’de iç savaş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2007 00:00

Filistin’de El Fetih ile Hamas arasındaki iktidar kavgası dün iç savaşa dönüştü. Hamas’lı Başbakan İsmail Haniye’nin evine düzenlenen RPG saldırısının ardından Hamas, El Fetih’e güvenlik merkezini boşaltması için ültimatom verdi.

El Fetihli Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise Hamas’ı darbe girişimiyle suçladı ve ateşkes çağrısında bulundu. 24 saatte 18 kişi öldü.

AYLARDIR Hamas ile El Fetih arasında süren iktidar kavgasının ardından dün Filistin’in Gazze Şeridi’nde iç savaşı andıran çatışmalar yaşanmaya başlandı.

Filistin’de bir süredir hakim olan gerginlik, İslamcı Hamas’tan Başbakan İsmail Haniye’nin Gazze Şeridi’ndesi Şati mülteci kampındaki eviyle, El Fetihçi Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın sahildeki ofisine bombalı saldırı düzenlenmesiyle iyice yükseldi. HAMAS, El Fetih militanlarının düzenlediği saldırı için, "Haniye, İsrail ajanlarının saldırısından sağ kurtuldu" açıklaması yaptı.

Hamas’ın El Fetih’in kontrol noktalarına saldırı düzenlemesi üzerine Filistin sokaklarında sıcak çatışmalar yaşanmaya başladı. Hamas, El Fetih’in Gazze Şeridi’ndeki güvenlik karargahını boşaltılması için dün saat 14.00’e kadar süre tanıdı. El Fetih’in geri çekilmemesi üzerine yaklaşık 200 kadar Hamas militanı, 500 El Fetih militanının bulunduğu karargaha karşı saldırıya geçti.

Gazze Şeridi’nde Filistin’de son dönemlerin en şiddetli çatışmaları yaşanmaya başladı, tüm kırmızı çizgiler aşıldı. Hastane ve çok katlı binaların üzerinde bile ağır çatışmalar yaşandı. Silahlı adamlar, rakip fraksiyona mensup militanları, binadan aşağıya atarak öldürdüler. Bir El Fetih komutanı ise evinden çıkarılıp herkesin gözü önünde kurşuna dizildi.

ATEŞKES ÇAĞRISI

Hamas’ın Gazze Şeridi’nde terör estirmesinin ardından El Fetih, güçlü olduğu Batı Şeria’daki Hamas liderlerini öldürme tehdidinde bulundu. Bu tehdidin ardından El Fetih militanlarının Hamas’lı ulaştırma müşteşarını kaçırdığı haberi geldi. El Fetih, Batı Şeria’daki Ramallah kentinde bulunan Hamas yanlısı bir televizyonu da işgal etti. Gerginlikten taraflar birbirini sorumlu tuttu. Gazze Şeridi’nde durumun kontrolden çıkması üzerine Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ateşkes ve acil görüşme çağrısında bulundu. Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, "Bütün bilgiler, Hamas’ın siyasi ve askeri kanadının, yasal kurumlara yönelik bir çeşit darbeyle Gazze Şeridi’nde kontrolü güç kullanarak ele geçirebileceği düşüncesinde olduğunu gösteriyor" denildi.

Bu arada El Fetih, ulusal birlik hükümetinden ayrılıp ayrılmama kararının yakın bir zamanda alınacağını söyledi.

İKTİDAR KAVGASI

2006 yılının Ocak ayında yapılan seçimlerde Hamas’ın, El Fetih’in 40 yıllık iktidarına son vermesi ülkede güç kavgasını tetiklemişti. Batı’nın Hamas iktidarına onay vermemesi üzerine taraflar üç ay önce önemli anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp uzlaşma hükümeti kurma konusunda anlaşmıştı. Hamas’ın El Fetih’e alternatif olarak kendi güvenlik birimini kurması ülkede gerginliği artırmıştı. 2006 yılından bu yana iktidar kavgasında yaklaşık 630 Filistinli öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!