Filistin’de bugün seçim var

Güncelleme Tarihi:

Filistin’de bugün seçim var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 00:00

Bugünkü Filistin seçimlerinde radikal Hamas örgütü ile Filistin lideri Mahmud Abbas’ın El Fetih’i karşı karşıya. Yolsuzluklardan bıkan halkın oylarını Hamas’a yöneltmesi bekleniyor. Son anketlere göre El Fetih mecliste 59 sandalye kazanırken, Hamas 54 sandalye elde edecek, El Fetih çoğunluğu yitirecek.

FİLİSTİN’de bugün yapılacak seçimler için 180 bin dolara imajcı tutan canlı bombaların örgütü İslamcı Hamas’a karşılık, iktidardaki El Fetih imaj sıkıntısı çekiyor. Yolsuzluk batağında çırpınan, yetersizlikle suçlanan Filistin lideri Mahmud Abbas’ın El Fetih’i, halkın gözünden düşmüş durumda ve kendisini anlatmakta zorluk çekiyor.

10 yıldır Filistin’i yöneten El Fetih’e yöneltilen eleştirilerin dozu, Gazze sokaklarında artık doruğa ulaştı. Şikayetlerin tümü, yolsuzluk ve boş vermişlik üzerine. Yaser Arafat’ın kurucusu olduğu El Fetih, kampanya süresince Hamas’ın yolunu kesmeye çalıştı. Ancak bu konuda başarılı olduğu yolunda derin şüpheler mevcut. Halkın azımsanamayacak bir kesimi, "El Fetih’ten bıktık. Şimdiye kadar hiçbir şey yapmadı. Belki Hamas yapar" diyor. Gözlemciler, seçim sonuçlarına doğrudan etki edecek kilit cümlenin bu olduğu ve El Fetih’in mecliste çoğunluğu kaybedeceği görüşünde birleşiyorlar.

El Fetih: Şarkılı çalgılı

Dün
Filistin’de seçim kampanyası son gününe girerken, Batı Şeria’da El Fetih’in kampanyaları, şehirlerde tur atan arabalarla şarkılı, çalgılı devam etti.

Hamas: Sessiz ve derinden

İlk kez Filistin seçimlerinde yer alan Hamas ise kampanyasını daha sessiz götürürken, Ramallah, Nablus, Tulkarim gibi kentlerin civarındaki köylerde, ev ev, kahve kahve dolaşarak, seçmenlerle birebir temas yoluyla kampanya yürüttü.

Seçim var, silah yok

FİLİSTİN halkı, ilki 1996’da yapılan genel seçimlerden 10 yıl sonra, 132 milletvekilini belirlemek amacıyla bugün sandık başına gidiyor.
/images/100/0x0/55eac0b2f018fbb8f89478be

Yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, El Fetih genişletilmiş mecliste çoğunluğu kaybedecek. Buna göre, El Fetih mecliste 59 sandalye kazanırken, Hamas 54 sandalye elde edecek.

İlk seçimlerde Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da 16 seçim bölgesini temsilen 88 üyeden oluşan tek kanatlı mecliste El Fetih 68 sandalye kazanmıştı.

Gazze’deki 4 gruba bağlı 6 silahlı örgüt, Filistin genel seçimleri için bir günlüğüne silah bırakacaklarını bildirdi. Bunlar, El Fetih’e bağlı El Aksa Tugayları ve Ebu Riş Tugayları ile Hamas’a bağlı İzzettin Elm Kassam Tugayları başta olmak üzere Filistin Halk Cephesi’ne bağlı Ebu Ali Mustafa ve Filistin Demokratik Cephesi. Amerikan yönetimi, Filistin seçimlerinde El Fetih’e maddi yardımda bulunduğu haberlerini yalanladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!