Filipinlerde Haiyan Tayfunu'nun ardından yıkım büyük

Güncelleme Tarihi:

Filipinlerde Haiyan Tayfununun ardından yıkım büyük
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 17:29

Dünyanın bilinen en güçlü fırtınalarından birinin vurduğu Filipinler'de felaketten üç gün sonra yıkımın ve hayatta kalanların çaresizliğinin boyutları rüzgarların yavaşlamasıyla yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

10 binin üzerinde ölü olduğu tahmin edilen tayfunun ardından hayatta kalanlar ölenlerin ve ölmekte olanların hikayelerini anlatıyor.
En ağır hasarın yaşandığı Tacloban şehrinden gelen fotoğraflarda binaların yerle bir olduğu, hayatta kalanların ise şehri terk etmeye çalıştığı görülüyor.
Şehir merkeziyle hava alanı arasındaki mesafe 10 kilometre olsa da havaalanının önündeki uzun kuyruklar nedeniyle yol 6 saat sürebiliyor.
Havaalanına gitmek isteyenler ceset yığınlarının, kökünden kopmuş ağaçların, moloz parçalarının ve yiyecek ve su arayan insanların arasından geçmek zorunda kalıyor.
Temiz su, yiyecek ya da ilaç bulamayan Taclobanlılar evlere, dükkanlara ve alışveriş merkezlerine saldırmaya başladı.
Bir grup insanın muhtemelen yiyecekle takas etmeyi planladıkları elektronik aletlerle bir alışveriş merkezinden kaçarken çekilen görüntüleri dünya televizyonlarında haber oldu.
İçişleri Bakanı Manuel Roxas, Leyte adası üzerinden helikopterle uçtuktan sonra yaptığı açıklamada, "Sahilden 1 kilometre içeri kadar ayakta kalmış herhangi bir bina yok. Gördüklerimi nasıl tarif edebileceğimi bilmiyorum... Korkunçtu. Düşünün tüm gece kondu mahalleleri, her şey yıkılmış. Kibrit çöpleri gibi dağılmışlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Vietnam’ı da vurdu
Filipinleri baştan sona yerle bir ederek 10 binin üzerinde ölü sayısına yol açmış olmasından endişe edilen Haiyan süper tayfunu, bu sabah Vietnam'ın merkezini de vurdu.
Böylece Haiyan Asya kıtasında son on yıllarda yaşanan en yıkıcı doğal felaket unvanını da elde etti.
Kurtarma görevlileri Filipinleri oluşturan adalar zincirinde ağır hasar gören bazı bölgelere ulaşmakta güçlük çekerken, hayatta kalanlar da bu fakir ülkenin yıllar boyunca altından kalkamayacağı bir yıkımdan bahsediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!