Filipinler'de Haiyan Tayfunu öncesi ve sonrası

Güncelleme Tarihi:

Filipinlerde Haiyan Tayfunu öncesi ve sonrası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2013 14:32

Filipinleri vuran ve 10 binden fazla kişinin ölümü ya da kaybolmasına yol açan Haiyan Tayfunu geçtiği yerde büyük yıkıma neden oldu. Gökyüzünden çekilen bu karelerde yıkımın boyutları daha net anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Tayfunun ardından bilanço da giderek ağırlaşıyor. Yapılan araştırmalarda, tayfunun Filipinler'e doğrudan ekonomik zararının yaklaşık 19 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Filipinler, her yıl deprem ve tayfunlardan dolayı 1,76 milyar dolar ekonomik kayıp yaşıyor.

Nüfusun yüzde 12’si tayfundan doğrudan etkilenirken, 550 bin kişi tayfun nedeniyle bölgeyi terk etti. 11 milyondan fazla kişi tayfundan etkilendi ve 2 milyon kişi acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Bölgeye ulaşan yardımların sadece iki gün idare edeceği belirtiliyor.

Bir milyona yakın kişi evsiz kaldı. Tayfun bölgesindeki okulların 16 Ocak’ta eğitime başlaması planlanıyor. Felaket bölgesine 6 hafta sonra elektrik verilecek.

Filipinler senatosu, 2014 yılı bütçesinden 15 milyar dolar rehabilitasyon için ayrılmasını istedi. Asya Geliştirme Bankası ise Filipinler’e 523 milyon dolar yardım önerdi.

CESETLER TOPLANMAYI BEKLİYOR

Haberin Devamı

220 bin kişilik Tacloban şehrinde cesetler toplanmayı bekliyor. Tayfunun en şiddetli vurduğu Tacloban şehri valisi Alfred Romualdez, "Bize gelin cesetleri toplayın diyorlar. Ancak gittiğimizde bize denildiği gibi 5 değil, 40 cesetle karşılaşıyoruz’’ dedi. Bölgede kamyon ve traktör eksiği var. Bu araçlar yardım götürüp, cesetleri toplayıp dönüyorlar.

Şehir belediyesi, tayfunda ölenler nedeniyle normalde 2 bin 500 kişi olması gerekirken 70 kişiyle çalışıyor.

Şehirde 300 kişinin gömülmeye başlandığı, kazılan en büyük toplu mezarın da en fazla bin kişiyi alacak kapasitede olduğu kaydedildi.

JAPONYA’DAN TARİHİ YARDIM

Japonya, yardımlara destek olması için bin kişilik asker ile birlikte gemi ve uçak gönderiyor. Bu, Japonya’nın savaş sonrası yaptığı en büyük yardım çıkarması.

ABD’nin George Washington uçak gemisi, yardım amacıyla 5 bin denizci ve 80'den fazla uçak ile Perşembe akşamı Filipinler'de olacak.

YARDIMLAR ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR

Uluslararası yardımlar devam ediyor ancak Birleşmiş Milletler sorumlusu Valerie Amos, başkent Manila ziyaretinde, yardımların çok yavaş ilerlediğinden şikâyet etti. Amos, durumun korkunç olduğunu ve yardımın bir an önce bölgeye ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Bölgeden kaçış da sürüyor. Güvenlik ve organizasyon bozukluğu nedeniyle Filipinler yönetimi tayfun sonrası durumu iyi yönetememekle eleştiriliyor.

Haberin Devamı

Yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamaması noktasında eleştirilen Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, yeni yıl ikramiyelerinin erken verilmesini istedi. Milletvekilleri yeni yıl kutlamalarını iptal etti.

TÜRK YARDIM KURULUŞLARI

Uluslararası yardım kuruluşları bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’den de Kızılay, Kimse Yok Mu Derneği ve İHH, çalışmalarını sürdürüyor.

3 gün önce Tacloban’a varan Kimse Yok Mu Derneği’nden 12 kişilik ekip, burada iyileştirme ve yardım çalışmalarını sürdürüyor. Ekibin başındaki ASYA ekibi Müdürü İsmail Büyükay, pazartesi günü buraya ulaşacak şekilde 14 doktorun tıbbi malzeme ile gelmesi için hazırlıklar yaptıklarını söyledi. Büyükay, vali ile görüşülmesi neticesinden bölgede 400 çadır dağıtma ve yetimhane yapılması çalışmasını yaptıklarını da ifade etti.

Haberin Devamı

Filipinler’de Türk müteşebbisler tarafından kurulan İCAD Vakfı da tayfun sonrasında aktif olarak lojistik destek çalışmalarını sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!