Fildişi'nde 'birlik hükümeti' sinyali

Güncelleme Tarihi:

Fildişinde birlik hükümeti sinyali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 14:57

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili'nde devlet başkanlığı seçimini kazandığı açıklanmasına rağmen bir türlü koltuğuna oturamayan Alassane Ouattara'nın, devlet başkanı olduğu iddiasından vazgeçmesi halinde, rakibi Laurent Gbagbo ile çalışmaya hazır olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Ouattara yanlısı olan ve Outtara tarafından BM'ye büyükelçi olarak atanan Yussufu Bamba, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Ouattara, Gbagbo ile çalışmaya hazır. Ama Gbagbo'nun, devlet başkanı olduğu iddiasından vazgeçmesi lazım ve Ouattara'yı da ülkenin meşru devlet başkanı olarak tanıması lazım" dedi.

Yussufu Bamba, açıklamasında şunları söyledi:

"Sayın Gbagbo tek başına değil, partisinde çok yetenekli insanlar bulunuyor, geniş bir birlik hükümeti çerçevesinde birlikte çalışabiliriz. Ouattara Gbagbo ile çalışabilir, çünkü Gbagbo Fildişi Sahili vatandaşı. Sayın Ouattara'nın zaferi artık tartışılmaz. Gbagbo bu durumu kabul ederse görüşebiliriz, Outtara ve Gbagbo tarafları arasında bir görüşme için bir başlangıç olabilir."

Gbagbo taraftarlarının yoğun şiddet eylemlerinde ve insan hakları ihlallerinde bulunduklarını doğrulayan Bamba, "Evet, insan hakları ihlalleri oldu. Bu bir gerçek, ama ne yapacaksınız, siyasette hayat devam ediyor çünkü birlikte yaşamaya mahkumsunuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Fildişi Sahili'nde, 28 Kasım 2010'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yol açtığı siyasi kriz devam ediyor. Seçim Komisyonu, Ouattara'nın zaferini ilan etmiş ve uluslararası camia da Ouattara'yı seçimlerin meşru galibi olarak tanımıştı. Seçim Komisyonunun neticelerini geçersiz sayan Anayasa Konseyi ise Gbagbo'yu seçimlerin galibi olarak açıklamıştı.

Uluslararası toplum, BM ve Afrika Birliği, Ouattara'yı meşru Devlet Başkanı olarak tanıyor ve Gbagbo'nun derhal çekilmesini istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!