'FBI dosyayı örtbas ediyor'

Güncelleme Tarihi:

FBI dosyayı örtbas ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2008 12:42

Amerikan İstihbarat Örgütü FBI, eski çalışanı çevirmen Sibel Edmonds’un iddialarını kanıtlayan dosyayı örtbas etmekle suçlandı. The Sunday Times gazetesi, Edmonds’un, Türk ve İsrailli ajanlarından oluşan şebekenin, ABD’nin nükleer silah sırlarını çalmaları için üst düzey Amerikan yetkililerine ödeme yaptığı iddialarını kanıtlayan “203A-WF-210023” dosyasının varlığının FBI tarafından reddedildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Buna karşın İngiliz gazetesi, ABD’li hükümet dışı bir kuruluşuna gönderilen mektuptaki bilgilerin Edmonds’un söylediklerini doğruladığını da yazdı.  Pazar günlerinde İngiltere’de yayınlanan prestijli The Sunday Times gazetesi, “FBİ, nükleer sırlar hırsızlığını ortaya çıkartan dosyayı inkar etti” başlıklı haberinde “FBİ, yolsuzluğa bulaşan hükümet yetkilerine ve bunların, nükleer sırlarını çalan bir şebeke ile yaptıkları işlere ilişkin kanıtları ayrıntılı bir biçimde ortaya koyan kilit bir dosya örtbas etmekle suçlanıyor” diye yazdı.

Bu yeni gelişmenin, Sibel Edmonds’un gazeteye açıklamalar yapmasından iki hafta sonra meydana geldiğine dikkat çeken The Sunday Times, FBİ’nin eski Türkçe çevirmenin, görev sırasında teşkilat tarafından gizlice kaydedilen yüzlerce “hassas konuşmaları”nı dinlediğini belirtti.

Haberin Devamı

“DOSYANIN VARLIĞINI KANITLAYAN BELGE”

11 Eylül soruşturmaları sırasında FBI’da çevirmenlik yapan Sibel Edmonds’ın, "Dünya nükleer arenasında başrolü Türk ajanlar ve mafyası oynuyor" iddiası, geniş yankı bulmuştu. Edmonds’un açıklamalarını yayımlayan Sunday Times gazetesinin web sayfasına Amerika’dan gönderilen mesajlarda ve birçok ’blog’da, Türkler’in ABD’deki ’nükler köstebeğinin’ eski Türkiye Büyükelçisi Marc Grossman olduğu iddia edilmişti. Haberin tamamı için tıklayın

Edmonds’un FBI’ın Türkler ve İsrailliler tarafından işletilen ve gizli nükleer silah bilgilerini çalmaları için üst düzey Amerikan yetkililerine ödeme yapan bir şebeke ile ilgili araştırma yaptığını söylediğini anımsatan gazete, ele geçirilen bilgilerin daha sonra “uluslararası kara borsada” Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelere satıldığını kaydetti. Gazete şöyle devam etti: “Söz konusu olaya ilişkin belgelerden biri 203A-WF-210023 nolu belge idi. Ancak geçen hafta FBİ, aynı numara taşıyan belge için bilgi edinme özgürlüğü çerçevesinde yapılan bir bilgi talebi üzerine böyle bir dosyanın bulunmadığı yanıtını verdi. Ancak The Sunday Times, dosyanın var olduğunu gösteren ve bir FBİ yetkisi tarafından imzalanmış olan bir belgeyi ele geçirdi.”

Haberin Devamı

“FBI YALAN SÖYLÜYOR”

İngiliz gazetesi, Edmonds’un, kilit dosyanın içeriğinin “dinamit gibi” olduğu için FBI tarafından bilerek örtbas edildiğine inandığını belirterek Edmonds’un teşkilatı “açıkça yalan” söylemekle suçladığını yazdı. Edmonds, gazeteye şöyle konuştu:

“Size söyleyebilirim ki dosya ve bahsettiği operasyonlar, 1996’dan Şubat 2002’ye kadar mevcuttu. Dosya, Adalet Bakanlığı’nın hassas diplomatik ilişkileri korumak amacıyla devlet sırrı olarak ilan ettiği karşı istihbarat programı ile ilgilidir.”

ABD’Lİ HÜKÜMET DIŞI KURULUŞU FBI’DAN BİLGİ İSTEDİ

FBİ’ye bilgi talebinin Liberty Coalition adlı Amerikan hükümet dışı kuruluş tarafından yapıldığı belirtilen haberde söz konusu kuruluşun kimliğini açıklamayan bir kişiden aldığı mektup üzerine harekete geçtiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Mektupta “Adalet Bakanlığı, FBİ merkezinden ve FBİ’nin Washington’daki bürosundan FOİA altında tutulan kayıtlar ve belgeleri” konusunda bilgi talep edilmesi önerildiğine dikkat çeken gazete, mektupta da yer verilen iddialarının Edmonds’un anlattıklarını doğrulattığını belirterek şunları yazdı:

“Edmonds, bu gazeteye ABD’deki Türk siyasi ve diplomatik toplumun bazı üyelerinin aktif bir biçimde nükleer sırları elde ettiklerini söyledi. Bunların, daha az kuşku uyandırdıkları için sık sık Pakistan’ın casus örgütü Hizmetlerarası İstihbarat (ISI) için kanal işlevini gördüklerini söyledi” denildi.

Söz konusu mektupta, Ağustos-Aralık 2000 döneminde Türk Büyükelçiliğinden bir yetkili ile yaptığı görüşmelerin gizlice kayda alındığı öne sürülen üst düzey bir Amerikan yetkilisinin isminin verildiğine dikkat çeken gazeteye göre, mektupta ayrıca söz konusu Amerikan yetkilisinin, nükleer kara borsasını araştıran CIA’nin paravan bir şirketi olduğu için Brewster Jennings şirketi ile iş yapılmaması uyarısını yaptığı da öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

The Sunday Times gazetesi, söz konusu Amerikan yetkilisi tarafından yapıldığı iddia edilen uyarından iki yıl sonra Brewster Jennings şirketi çalışanlarından Valerie Plame’nin CİA ajanı olduğunun açıklanmasının ABD'de büyük bir olay yarattığını anımsattı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!